LIGE NU:

Aalborg-læger er først med mere skånsom bypass-kirurgi

Som det første hospital i Danmark og et af de første i Europa, har læger på Aalborg Universitetshospital, taget en ny og mere skånsom operationsmetode i anvendelse i forbindelse med en bypass-operation på hjertet.

Traditionelt har det været en noget voldsom omgang at få foretaget en bypassoperation i hjertet, hvis der skulle anlægges mere end én såkaldt omkørsel. Tidligere har man nemlig måttet skære hele brystbenet op for at komme til, men den praksis har læger på hjerte-lungekirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital nu erstattet med en mere skånsom metode.

Det er det første sted i Danmark, og et af de første steder i Europa, hvor man anvender den nye metode, når man skal udføre den både smertestillende og livsforlængende operation, som bruges ved åreforkalkning i hjertet.

Den nye metode, som blev taget i brug tidligere på måneden, foregår ved, at man anlægger alle omkørslerne igennem et kun 5-7 cm langt snit imellem ribbenene på venstre side lige under brystvorten. Hos kvinder anlægges snittet lige under venstre bryst.

- I sidste uge udførte vi de første operationer med assistance af en erfaren specialist fra Indien. Operationerne var vellykkede, og vi ser nu frem til, at endnu flere patienter kan få gavn af denne nye operationsmetode, fortæller professor og specialeansvarlig overlæge ved Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling, Jan Jesper Andreasen.

Han og kollegaerne har forberedt den nye operationsmetode igennem længere tid og har blandt andet været på studiebesøg i USA og Indien for at lære metoden. 

- Operationsmetoden kræver særlige instrumenter, der kan nå ind til hjertet igennem det lille snit imellem ribbenene, og udføres som oftest mens hjertet slår uden at være tilkoblet en hjerte-lungemaskine, forklarer Jan Jesper Andreasen.

Resultater fra udlandet har vist, at operationsmetoden både på kort og på længere sigt giver lige så gode resultater som efter en konventionel bypass-kirurgi. Men patienttilfredsheden er større. 

- Fordelen ved den nye metode er, at vi nu kan undgå at save brystbenet igennem. Det betyder, at patienterne kommer hurtige tilbage til normal daglig aktivitet uden at skulle vente i to måneder på, at brystbenet vokser solidt sammen. Hertil kommer, at man helt eliminerer risikoen for, at der kan opstå betændelse i brystbenet, hvilket en invaliderende komplikation, som ses hos omkring 1 procent af patienterne der får åbnet brystbenet, siger Jan Jesper Andreasen.

Ikke alle patienter er dog egnede til den nye operationsmetode. Akutte operationer og operationer hos patienter, der har problemer med hjerterytme og hjerteklapper må stadig opereres med den konventionelle metode. 

- Det er især patienter, der er i øget risiko for, at der kan opstå problemer med brystbenet, som vil få gavn af den nye operationsmetode. Dette gælder patienter med insulinkrævende sukkersyge, patienter med KOL, ældre patienter med afkalkede knogler og patienter som er svære at mobilisere efter operationen, siger Jan Jesper Andreasen og tilføjer:

- Vi vil i begyndelsen udvælge de mindst komplicerede patienter til den nye operationsmetode, men efterhånden som vores erfaring vokser, vi vil tilbyde operationen til flere og flere.

Der foretages i Danmark lidt under 2000 bypass-operationer i hjertet hvert år.

1736026_100713_web_strand_trygfonden,_livreddere_0

Lækket aftaleudkast: Her er den foreløbige plan for sommerrejser ind og ud af Danmark

def_thumb,50_percent

play Glæde i Kennedy Arkaden over genåbning

60_percent

play Opråb til forældre: - Jeres børn kan selv gå, cykle eller tage bussen i skole

IMG_4948

Corona spændte ben for Fies OL-drømme

1736026_100713_web_strand_trygfonden,_livreddere_0

Lækket aftaleudkast: Her er den foreløbige plan for sommerrejser ind og ud af Danmark

def_thumb,50_percent

play Glæde i Kennedy Arkaden over genåbning

60_percent

play Opråb til forældre: - Jeres børn kan selv gå, cykle eller tage bussen i skole

Til forsiden

Til forsiden