Seneste nyt:

Aalborg Portland vil reducere CO2-udledning med over 70 procent - men er afhængige af hjælp

Danmarks største CO2-udleder, den nordjyske cementfabrik Aalborg Portland, vil reducere sin CO2-udledning med hele 73 procent frem mod 2030. Virksomheden har dog brug for økonomisk støtte for at nå i mål.

Det skal kunne lade sig gøre, at producere cement med et mindre klimaaftryk, end det er tilfældet i dag. Sådan lyder en ambitiøs målsætning fra den nordjyske cementproducent Aalborg Portland.

Cementfabrikken, som er Danmarks største CO2-udleder, vil reducere sin udledning med 73 procent frem mod 2030.

- Vi vil gerne være en del af løsningen på Danmarks klimaambitioner, og Aalborg Portland har potentialet til at blive den største enkeltstående bidragyder til den danske CO2-reduktion. Med de nye reduktionsmål, vi præsenterer i dag, så tager Aalborg Portland et stort skridt i retning af at hjælpe Danmark i mål med klimaambitionerne, siger Aalborg Portlands administrerende direktør Søren Holm Christensen.

Aalborg Portland indgik i 2020 en aftale med regeringen om en reduktion på mindst 660.000 tons CO2 frem mod 2030. Virksomhedens nye plan er at reducere udledningen med hele 1,6 millioner tons i løbet af de næste otte år.

- Det er ingen let øvelse, men vi har en plan for at skære mere end 70 procent af vores nuværende CO2-udledning og sætte et loft over udledningerne fremover, siger Søren Holm Christensen.

Møder kritik

Aalborg Portland har i den seneste tid været i søgelyset. I regeringens udspil til en klimaaftale er der lagt op til, at den nordjyske virksomhed ikke skal betale lige så meget i CO2-afgifter, som andre virksomheder står til at skulle betale.

Det har mødt kritik fra flere sider, at regeringen er indstillet på at tilbyde virksomheden vilkår, der kan gøre det muligt fortsat at producere cement i Danmark.

- Cement og beton er uundværligt, når vi skal bygge fremtidens Danmark. Det indgår i byggeri af alt fra broer til hospitaler og udgør bogstaveligt talt fundamentet for vindmøller. Vi kan komme langt med grønnere energikilder som biogas og biomasse, men det kan ikke lade sig gøre at fremstille cement uden CO2-udledning, siger Søren Holm Christensen.

For at Aalborg Portland kan nå ambitionen om en CO2-reduktion på mere end 70 procent, vil virksomheden blandt andet gøre brug af teknologi til at indfange CO2. Den nordjyske cementproducent er dog afhængig af økonomisk støtte for, at det kan lade sig gøre.

- Det vil kræve investeringer i ny teknologi, som vi ikke kan løfte alene, så derfor kommer vi til at søge støtteordninger, ligesom man har set det i andre nordiske lande, siger Søren Holm Christensen.

Hvis Aalborg Portland kommer i mål med den grønne køreplan, vil cement fra Aalborg Portland have et gennemsnitligt klimaaftryk på 300 kilogram CO2 per ton cement, hvilket ifølge virksomheden vil være blandt de laveste i Europa.