Foto: Henning Bagger, Scanpix

Aalborg skal teste 3D-printet hospitalsmad

Nyt forskningsprojekt skal revolutionere hospitalskøkkenet.

Aalborg Universitetshospital kommer til at spille en central rolle i et nyt forskningsprojekt, der på sigt skal ende med specialdesignede måltider til de forskellige patienter på hospitalet.

I samarbejde med blandt andre Teknologisk Institut i Aarhus og Arla skal Aalborg Universitetshospital være med til at udvikle ny teknologi, der ved hjælp af en 3D-printer kan lave individuelle måltider til patienter, der kan have spiseproblemer som følge af operationer eller sygdomme i især hoved- og hals-regionerne.

Projektet skal arbejde efter at skræddersy måltiders smag, ernæring og tekstur, så det er tilpasset det enkelte patients specifikke behov.

- Mange patienter er underernærede eller i risiko for at blive det, og i værste fald er der øget risiko for at patienten dør. Vi forventer, at 3D printet ernæring kan gøre det muligt at supplere den medicinske behandling med en personlig tilrettelagt ernæringsbehandling, der tager højde for individuelle behov for præferencer, næringsstoffer, vitaminer og mineraler, tekstur og konsistens. Dvs. vi kan tilsætte vitaminer og mineraler på baggrund af blodprøver, og justere energi- og proteinindholdet på baggrund af beregnet ernæringsbehov, siger forskningsansvarlig Marie Nerup Mortensen fra Aalborg Universitetshospital.

Innovationsfonden støtter det fireårige udviklingsprojekt med 14 millioner kroner.