LIGE NU:

Aalborgenserne elsker deres by: 4 ud af 10 er aldrig flyttet væk

Næsten halvdelen af aalborgenserne på 35 år har aldrig boet andre steder end i Aalborg Kommune. Det er det andet højeste antal i landet.

”Dobbelt A – hvor jeg hører hjemme til mine dage er talt”. Sådan sang Niarn tilbage i 2004 – og der er højst sandsynligt mange aalborgensere fra årgang 1983, der har sunget med.

I hvert fald viser en ny undersøgelse fra Momentum, at 40 procent af de 35-årige aalborgensere aldrig har været flyttet fra Aalborg. Kun i Odense er der flere 35-årige, som altid har boet i opvækstkommunen.

Der er flere grunde til, at nogle kommuner har succes med at holde på borgerne. Og i Aalborg kan hovedårsagen meget vel hedde Aalborg Universitet.

- Det handler om, om man kan få en uddannelse og siden job. Det kan man se ved, at det er de større byer med universiteter og andre uddannelsesmuligheder, der ligger øverst, siger Thorkild Ærø, der er direktør på Statens Byggeforskningsinstitut.

Det skal være nemt at finde bolig

Thorkild Ærø peger også på, at det er vigtigt for de unge at kunne finde et sted at bo – og at kommunalpolitikerne skal satse på boliger til de unge, hvis de vil beholde dem.

quote De, der bliver boende, har typisk en meget stærk forankring til stedet gennem familie, venner og tryghed.

Helle Dalsgaard Pedersen, ErhvervsPhD-studerende ved Aalborg Universitet

Aalborg Kommune har længe satset på at bygge mange ungdomsboliger til studerende. Kommunen har desuden givet ”Tag over hovedet-garanti”, hvor studerende, der er på venteliste til en bolig, midlertidigt bliver indkvarteret på et vandrerhjem.

Men også Hjørring Kommune kan noget, når det kommer til at huse de unge – og det afspejler sig i tallene. 30,9 procent af de 35-årige hjørringensere har aldrig boet andre steder end i Hjørring Kommune.

- Kommuner som Horsens, Fredericia og Hjørring synes at have et boligmæssigt attraktivt tilbud til de unge og derfor en mulighed for at fastholde flere unge, siger Thorkild Ærø.

Tanker om kommunen betyder meget

En tredje faktor, der er mere besværlig at måle på end antallet af uddannelsesinstitutioner og boliger, er selve opfattelsen af det sted, hvor man er vokset op.

ErhvervsPhD-studerende ved Aalborg Universitet, Helle Dalsgaard Pedersen har undersøgt, hvad der får de unge til at flytte fra yderområderne – og i sine undersøgelser har hun fundet ud af, at ens tanker om sit opvækststed har stor betydning for, om man bliver boende.

 
 

- De, der bliver boende, har typisk en meget stærk forankring til stedet gennem familie, venner og tryghed. Det er noget, de gerne vil bevare og ikke mindst give videre til deres egne børn den dag, de skal slå sig ned, siger Helle Dalsgaard Pedersen.

Det er Læsø Kommune, der indtager en sidsteplads på listen.

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

20200925-111901-L-1920x1920we

Kraftige regn- og tordenbyger rammer dele af Danmark søndag aften

Casper Steinfath_Kattegat_Start Web Credits Jakob Gjerluff Ager (8)

gallery Vil krydse Kattegat med padletag: Casper fra Klitmøller på jomfrutur

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

20200925-111901-L-1920x1920we

Kraftige regn- og tordenbyger rammer dele af Danmark søndag aften

Til forsiden

Til forsiden