AAU-studerende vil forbedre hjertebehandling

Med en ny målemetode vil en specialestuderende fra Aalborg Universitet gøre det meget lettere at indstille pacemakere korrekt.

Målemetoden hedder seismokardiografi og instrumenterne hedder accelerometre. Det lyder umiddelbart indviklet, men faktisk er det relativt simpelt. De små apparater, seksten i alt, sættes fast på brystet og kan måle vibrationer og dermed hjertets bevægelser og funktioner.

Sådan kan man i helt korte træk beskrive det specialeprojekt, som sundhedsteknologistuderende Kim Munck Jeppesen fra Aalborg Universitet lige nu arbejder med.

Han har netop fået 27.500 kroner af Siemensfonden til sit projekt, hvor han skal måle hjertets vibrationer og bevægelser på både raske personer og patienter med hjertesvigt.

- Jeg håber at finde ud af, hvordan man skal placere accelerometrene for at kunne undersøge forskellige hjertesygdomme, fortæller Kim Munck Jeppesen.

Det er blandt andet planen, at han ved hjælp at målemetoden vil udvikle en måde, så det bliver lettere at indstille de såkaldte biventrikulære pacemakere, der sørger for at hjertekamrene trækker sig sammen synkront. I dag kræver det ultralydsscanninger for at indstille pacemakerne præcist, og det kan både være en langsommelig og dyr proces, der skal foretages af eksperter.

- Hvis vi kan finde en simplere metode, hvor vi placerer accelerometrene på brystkassen, kan man ved hjælp af computerestimater finde ud af, hvordan pacemakeren skal indstilles til den enkelte patient, siger Kim Munck Jeppesen

Holder alle Kim Munck Jeppesens teser stik, kan målemetoden blive et udbredt redskab på verdensplan, hvor der er millioner af patienter med hjertesvigt. Selv om projektet kun er i sin spæde begyndelse, tror Kim Munck Jeppesens specialevejleder, at metosen har potentiale.

- Vi kan få en anden måde at måle på hjertet på, for eksempel når man skal optimere pacemakere. Og så tror jeg, at det bliver nemt at bruge for andre end eksperter og kardiologer, siger lektor i sundhedsvidenskab på Aalborg Universitet, Samuel Schmidt.

Han er selv et eksempel på, at forskning fra Aalborg kan nå langt ud i verden. For næsten 12 år siden lavede han sammen med en medstuderende et specialeprojekt, hvor man groft sagt kan lytte sig frem til åreforsnævringer omkring hjertet. Det er blevet til et lille apparat, som kan anvendes af praktiserende læger, og dermed vil man kunne undgå at sende mange patienter til dyre scanninger. I december gik firmaet, Acarix, på børsen, og i løbet af foråret vil apparatet være klar til salg.

Kim Munck Jeppesen er langt fra at tænke på børnnoteringer og internationale gennembrud. Det næste halve år skal han arbejde med specialet, og så håber han at kunne dykke endnu længere ned i seismokardiografien.

- Jeg håber at få en ph.d. Jeg vil rigtig gerne arbejde videre med det, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland