Ældre kvinde i ulykke ved Svenstrup: Trykkede på speederen i stedet for bremsen

Bilen strøg igennem en rundkørsel, før den endte på en mark og tippede om på siden. Kvindens mand måtte skæres fri efter ulykken.

En ellers rolig køretur endte med et brag for et ældre ægtepar fredag eftermiddag.

Ved 15-tiden kom parret kørende – med kvinden bag rattet – på motorvejsfrakørslen ved Svenstrup. Da parret når til en rundkørsel og skal til at bremse, kommer kvinden til at bytte rundt på pedalerne.

- Hun træder simpelthen på speederen i stedet for bremsen. Og så stryger bilen jo fremad og direkte gennem rundkørslen og videre ud på en mark. Her tipper bilen om på siden, fortæller vagtchef ved Nordjyllands Politi, Per Jørgensen.

Den ældre kvinde slap med lette skrammer, mens hendes mand måtte skæres fri.

- Han var dog kun dét, vi kalder teknisk fastklemt. Det har formentlig været hans fod, der var klemt inde, siger vagtchefen.

Parret blev kørt til Aalborg Universitetshospital til yderligere tjek.

Ingen andre trafikanter blev ramt af parrets bil. Heller ikke trafikken i området blev betydeligt påvirket af ulykken.

Får ikke automatisk frataget kørekortet

Ulykker som den fra Svenstrup betyder ikke pr. automatik, at den ældre bilist får frataget sit kørekort.

- Det kommer an på, hvor slemt det er – om personen er i stand til at køre bil. Hvis man vurderer, at personen generelt ikke længere kan køre bil på forsvarlig vis, så har man lovens ord for at må tage kørekortet fra vedkommende, fortæller vagtchef Per Jørgensen.

De nye regler om kørekort til ældre bilister – pr. 1. juli 2017

  • Ved begrundet mistanke om lettere form for demens eller manglende dømmekraft og overblik eller andre funktionsbegrænsninger, uanset om den kognitive test viser tegn på svækkelse eller ej, bør lægen udstede et kørselsforbud, indtil problemstillingen er undersøgt nærmere, og der eventuelt er gennemført en vejledende helbredsmæssig køretest (VHK).
     
  • Det er som udgangspunkt den på ethvert tidspunkt behandlingsansvarlige læge, der må sikre, at der bliver rådgivet om kørsel og eventuelt givet et kørselsforbud, og at oplysningerne om det bliver videregivet til relevante parter, og at det bliver ophævet, når der ikke længere er behov for det.
     
  • Alle kørekort til motorkøretøjer i Gruppe 1(eks. alm. bil) skal fornyes hvert 15. år. Disse administrative fornyelser kræver ikke lægeattest. Dermed undgår folk mellem 75 og 80 år også at forny kørekortet hvert andet år, og hvert år for folk over 80 år som hidtil. 

    Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Seneste nyt

fra Nordjylland