Kort Nyt

Ankestyrelsen udtaler alvorlig kritik af Aalborg Kommune: Aftaler i strid med loven

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ankestyrelsen udtaler alvorlig og omfattende kritik af Aalborg Kommunes praksis med udbygningsaftaler. 

Det fremgår af et brev, som Ankestyrelsen i dag har sendt til kommunen. 

I brevet understreger Ankestyrelsen, at de alene har taget stilling til Aalborg Kommunes generelle praksis på området. De har dermed ikke taget stilling til, om de indgåede udbygningsaftaler er i strid med planloven.

I brevet fremgår det, at Aalborg Kommune nu skal redegøre for sagen overfor Ankestyrelsen. Kommunen skal i redegørelsen forholde sig til fire punkter, som de skal redegøre for.

Det skal Aalborg Kommune redegøre for:

1. Hvad ankestyrelsens udtalelse giver byrådet anledning til.

2. Redegøre for status for arbejdet med den handlingsplan, som byrådet efter det oplyste har igangsat på baggrund af advokatundersøgelsen af kommunens praksis for indgåelse af udbygningsaftaler i perioden 2011-2021.

3. Redegøre for nuværende praksis, herunder for forløbet i forbindelse med den udbygningsaftale Aalborg Kommune har indgået i 2023.

4. Redegøre for, hvilke konsekvenser det skal have, at en udbygningsaftale er indgået i strid med planlovens § 21 b.

Ankestyrelsen vurderer i brevet, at Aalborg Kommune i perioden 2011-2021 selv aktivt har arbejdet for at indgå udbygningsaftaler med grundejere. 

En udbygningsaftale skal ellers efter planloven indgås på foranledning af grundejeren. 

- Det er også blevet konstateret, at kommunen blandt andet ud fra økonomiske incitamenter har taget initiativ til indgåelse af udbygningsaftaler, og at grundejere har kunnet opleve et pres for at acceptere en udbygningsaftale, skriver Ankestyrelsen videre i brevet.

Ankestyrelsen har kigget på i alt 12 udbygningsaftaler, der er indgået i årene 2011-2021 og konstaterer, at aftalerne kun opfylder de indholdsmæssige krav i fire ud af de 12 udbygningsaftaler.

Skal notere mere

For nylig har Aalborg Kommune fundet sig i en form for uføre, efter det kom frem, at det ikke var skrevet ned, hvad Aalborg Kommunes bidrag på 600 millioner kroner til en ny Limfjordsforbindelse skulle gå til. 

Og også i sagen om udbygningsaftaler får kommunen kritik for sin manglende journalisering.

- Det er i advokatundersøgelsen ligeledes blevet konstateret, at et ganske betydeligt antal mails med et indhold, som burde være journaliseret, ikke har været at finde i kommunens it-system, skriver Ankestyrelsen i brevet.

TV 2 Nord arbejder på at få en kommentar fra Aalborg Kommune.

Tre nordjyske adresser spillede en rolle i to mænds hvidvask af 167 millioner

NSK har onsdag sigtet to mænd på 38 og 41 år for hvidvask af 167 millioner kroner gennem en såkaldt fakturafabrik.

Det skriver NSK i en pressemeddelelse.

Ved aktionen blev tre adresser i Nordjylland og Østjylland ransaget, og her blev 35.000 kroner i kontanter og kryptovaluta til en værdi af omkring 178.000 kroner beslaglagt.

Sagen har været efterforsket siden februar 2024 i samarbejde med Skattestyrelsen, som også deltog i dagens aktion.

De sigtede vil ikke blive fremstillet i grundlovsforhør.

Musejagt slut - butik genåbner

Dagli' Brugsen i Strandby har siden mandag eftermiddag været nødsaget til at holde lukket, efter en ubuden gæst - nærmere bestemt en mus - rendte rundt i butikken.

Onsdag kunne butikken atter slå dørene op.

For tirsdag eftermiddag blev musen fanget med hjælp fra en skadedyrsbekæmper, og efterfølgende skulle man sikre sig, at musen var alene. Det viste den sig at være, og derfor kunne butikken onsdag klokken 12 genåbne efter en grundig rengøring.

- Både vi og borgerne har været rigtig trætte af det, så det er dejligt, at vi kan åbne igen, lyder det fra Uffe Christiansen, der er uddeler i Dagli' Brugsen Strandby.

Selvom butikken har tabt noget omsætning grundet lukningen, er Uffe Christiansen fortrøstningsfuld.

- Vi har noget forsikring, som kan hjælpe os, når vi er helt færdige med processen. Så vi skal nok klare os.

Hadsund-firma solgt for trecifret millionbeløb

Gulvvirksomheden Timberman, som har hovedsæde i Hadsund, er blevet opkøbt af det svenske industrikonglomerat Volati. Det oplyser Timberman i en pressemeddelelse.

Siden 2011 har Timberman været ejet af verdens største korkproducent, portugisiske Corticeira Amorim, som svenske Volati har købt aktiemajoriteten hos.

Ejerskiftet finder sted i løbet af denne måned.

Ifølge Mogens Fisker, der er administrerende direktør i Timberman, ønsker virksomheden at fastholde de nuværende medarbejdere. Samtidig forventer han, at der skal rekrutteres endnu flere.

Læs mere herunder:

Gavmild millionvinder deler ud af gevinsten

En nordjysk pensionist har i år valgt at give sine børn og børnebørn et ekstra stor julegave.

Pensionisten vandt for nylig gennem sit Lotto PLUS-abonnement en million kroner, og da han og konen er oppe i årene, har børn og børnebørn fået en bid af kagen.

- Både børn og børnebørn har fået 25.000 kroner hver, og de var alle sammen helt ovenud glade. Der er allerede nogle af dem, der har taget en ferietur sydpå – men det havde de vist nok bestemt sig for allerede inden gevinsten, lyder det fra den heldige vinder.

Selv vil manden bruge pengene på at få malet huset, men ellers er der ikke planlagt den helt store indkøbstur.

- Vi er gode, gamle jyder, og den slags smider ikke rundt om sig med pengene. Men hvis vi lige mangler noget, så kan vi jo forsøde vores tilværelse ved bare at købe det, lyder det fra vinderen.

Nyt offensivt blod til AaB

AaB har onsdag offentliggjort tilgangen af den norske midtbanespiller Isak Hansen-Aarøen.

Den 20-årige nordmand har flere ungdomslandskampe på sit CV, samt en fortid hos Manchester United.

Den unge nordmand er hentet ind på en lejeaftale for resten af sæsonen.

Læs mere om den norske tilgang herunder.