LIGE NU:

Anlægsgartner fandt historisk granat, da man fjernede græsplæne

Der gemte sig mere end store sten i en græsplæne i Vester Hassing. Da man fjernede græsset, dukkede der en historisk - og ueksploderet - granat op i jorden.

En 88 milimeter granat fra 2. verdenskrig dukkede onsdag eftermiddag op i en have lige uden for Vester Hassing nær Aalborg. Det skete, da en anlægsgartner var ved at fræse en græsplæne op, så der kunne ligges en ny.

Haveejeren, som TV2 Nord har talt med, men som ønsker at være anonym, fortæller, at arbejdet med at fjerne græsplænen startede onsdag morgen, da anlægsgartneren og en lærling satte fræseren i jorden. Hver gang de stødte på en sten i jorden greb lærlingen ind og smed stenen op i en trillebør.

- Pludselig gav det et ordentligt skrald, og så var lærlingen hurtig til at smide det de var gået på, op i trillebøren, men den her gang var det så ikke en sten, forklarer han.

Levn fra 2. Verdenskrig

Det var i stedet en granat, der kan dateres tilbage til 2. Verdenskrig. En såkaldt 88 milimeter granat, der primært blev brugt som antiluftskyts i FlaK-kanoner.

- Så går det hele ligesom lidt i stå og min kone får ringet til politiet, der beder os tage et billede, som politiet så kan sende videre til ammunitionsrydderne fra Forsvaret, fortæller haveejeren, der selv var på arbejde, da granaten blev fundet, men som hurtigt kom hjem efterfølgende.

Ammunitionsrydderne kom hurtigt fra Skive til Vester Hassing, og her kunne man hurtigt konstatere, at der var tale om en affyret granat - der aldrig var sprængt.

- Det var en fuser, kan man sige. Den har ikke ramt sit mål, og så er den landet på en måde, så selve granaten ikke er sprængt, forklarer haveejeren.

Ammunitionsrydderne vurderede dog, at de sikkert kunne fragte granaten fra Vester Hassing til Skive, hvor de så efterfølgende har bortsprængt den.

Granat er måske et krigstrofæ

- Jeg har aldrig hørt om slaget i Vester Hassing, så jeg spurgte selvfølgelig hvordan den var havnet i min have, og det kunne de ikke give et ordentligt svar på, fortæller haveejeren.

De kom dog med et bud. Efter krigen, der sluttede i 1945, var der mange, der samlede krigstrofæer og granaten kan have været et sådant, der i en periode har pyntet på en pejsehylde eller et andet sted - helt uden at "ejermanden" har kendt til den potentielle fare, det indebar.

- Og så er den måske røget ud som et stykke metalaffald senere, som er endt i vores have, fortæller haveejeren, der altså har haft en sprængfarlig granat til at ligge under 10 centimeter jord i de 21 år, de har boet på ejendommen i Vester Hassing.

Selvom granaten af ammunitionsrydderne blev fundet relativt ufarlig, var beskeden til haveejeren dog klar. Skulle der dukke flere granater op, skal de skynde sig at ringe til politiet. Og det råd gælder i øvrigt ikke kun haveejere i Vester Hassing.

25_seconds

play Håndbolddirektør jubler: Nu kommer der igen publikum på tribunerne

fårup direktør Niels Jørgen Jensen

Sommerlandsdirektør: - Kørekortsordningen for coronapas må gerne komme hurtigt

Smart parat svar

Se finalequizzen: Landets klogeste 6. klasse kåres

20_percent

play Ny aftale om genåbning på plads

25_seconds

play Håndbolddirektør jubler: Nu kommer der igen publikum på tribunerne

fårup direktør Niels Jørgen Jensen

Sommerlandsdirektør: - Kørekortsordningen for coronapas må gerne komme hurtigt

Smart parat svar

Se finalequizzen: Landets klogeste 6. klasse kåres

Til forsiden

Til forsiden