Asger er hjemmegående far - og bliver betalt for det

Nu vil Venstre ændre tilskuddet til hjemmegående forældre fra en forsøgsordning til et permanent tilbud.

Mandag står på idræt, tirsdag er fridag, onsdag samles byens hjemmegående forældre...

Asger Norup Damsgaard fra Aalborg har et fuldtidsjob. Det drejer sig om at passe familiens børn.

Han er nemlig én af 120 hjemmegående forældre, der får tilskud fra Aalborg Kommune for at passe sine børn selv. Små 6.000 kroner tikker hver måned ind familiefarens konto, mens hustruen arbejder på fuld tid en god håndfuld kilometer væk.

quote Det giver en større fleksibilitet for hele familien, at én af os er hjemme

Asger Norup Damsgaard, hjemmegående far, Aalborg

Fra den 1. august har man i Aalborg Kommune kunnet tilmelde sig forsøgsordningen, der har sit udløb i første halvår af 2025.

- Da vi flyttede til Aalborg for halvandet år siden, var det her ikke, så vi følte os meget heldige, at det lige trådte i kraft nu her, hvor det passede med, at vi kan få det til vores datter, siger Asger Norup Damsgaard.

For familien Damsgaard er det vigtigt at prioritere tiden med børnene, mens de er små.
For familien Damsgaard er det vigtigt at prioritere tiden med børnene, mens de er små.
Foto: Nanna Malou Rasmussen / TV2 Nord

Tilskudsordningen har i flere år været tilbudt i flere af landets kommuner, men er først nået til Aalborg Kommune i år.

- Dét med at kunne følge hende (vores datter, red.) helt tæt, mens hun er så lille, som hun er nu, var den hovedsagelige årsag, men det giver også en større fleksibilitet for hele familien, at én af os er hjemme, siger Asger Norup Damsgaard.

En succes, der skal fortsætte

Og det er ikke kun de hjemmegående forældre, der er begejstrede for den nye ordning.

Ifølge Venstre er tilskudsordningen ganske enkelt en succes og bør gå fra at være en forsøgsordning til et permanent tilbud.

quote Når man kommer ind på arbejdsmarkedet igen, er man endnu mere motiveret for at være der

Mikael Simonsen (V), medlem af Børne- og Undervisningsudvalget, Aalborg Kommune

Målet var jo at nå op på 100 familier, og nu er tallet efter knap to måneder lige omkring 120, så det viser jo bare, at det er noget, man vil i Aalborg Kommune, siger Mikael Simonsen (V), der er medlem af Børne- og Undervisningsudvalget i Aalborg Kommune.

Men burde forældrene ikke i stedet at være ude på arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet?

- Det er måske en sandhed, man kan påtage sig, men det er jo nogle familier, som måske ville have taget valget alligevel, og nu giver vi dem mulighed for det, siger Mikael Simonsen og fortsætter:

- Vi tror på, at hvis man siger, at man tager op til et år ekstra med mit barn, gør, at når man kommer ind på arbejdsmarkedet igen, er man endnu mere motiveret for at være der.

Mikael Simonsen (V) går til budgetforlig i Aalborg Kommune onsdag med ambitionerne om at gøre tilskudsordningen for hjemmegående forældre permanent.
Mikael Simonsen (V) går til budgetforlig i Aalborg Kommune onsdag med ambitionerne om at gøre tilskudsordningen for hjemmegående forældre permanent.
Foto: Nanna Malou Rasmussen / TV2 Nord

Han uddyber, at beregninger sidste år sagde, at for hver 100 børn på ordningen, vil kommunen spare omkring en million kroner. 

- Men vi er ved at få det genberegnet, for det kommer lidt an på, hvilke familier der vælger det.

Plads til forbedringer

Asger Norup Damsgaard er enig i, at tilskudsordningen bør gøres permanent

– Vi har haft meget glæde af den, så hvis andre også kan få det, synes jeg, det vil være rigtigt fint, siger han.

Han håber dog på, at det med tiden vil blive muligt, at begge forældre kan være hjemmegående på deltid. Som ordningen er nu, er det nemlig ikke tilladt at tjene penge ved siden af.

– Pengene kunne jo for eksempel følge barnet i stedet for at være knyttet op for forældrene, siger Asger Norup Damsgaard og fortsætter:

- Jeg ved, at min kone er ked af, at det er mig, der får lov til at gå hjemme hele tiden. 

Asger Norup Damsgaard tænker, at han føler sig klar til at sende Nelle i daginstitution, når året med tilskuddet er endt.
Asger Norup Damsgaard tænker, at han føler sig klar til at sende Nelle i daginstitution, når året med tilskuddet er endt.
Foto: Nanna Malou Rasmussen / TV2 Nord

Og så er der dét med pladsen i en daginstitution, når året med hjemmepasningen er omme. Ved tilmelding til ordningen bliver man nemlig slettet på ventelisten til daginstitutionerne og må derfor stille sig bagerst i køen igen, fortæller Asger Norup Damsgaard.

- Men det er en god start, siger han med et smil.

TV2 Nord har fremlagt kritikken for medlem af Børne- og Undervisningsudvalget, Mikael Simonsen, som for nuværende ikke påtænker at tage denne med videre til folketinget.

Om tilskudsordningen bliver permanent i Aalborg Kommune, vil man i byrådet diskutere onsdag aften, når der efter al forventning lander en budgetaftale for 2024-2027.

Se indslaget med Asger Norup Damsgaard og Mikael Simonsen herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland