Astronaut-Andreas var trækplaster: Videnskabsmøde vil fange de helt unge

Videnskabsmødet løber for første gang af stablen i Aalborg i denne uge. Målet er især, at få de yngre til at få øjnene op for videnskab og teknologi.

Videnskaben skal tættere på befolkningen. Det er målet for arrangørerne bag Aalborgs nye Videnskabsmøde, som de næste dage vil fylde byen med debatter, oplæg og foredrag. Alt sammen med videnskab og teknologi som omdrejningspunkt. 

Det er Aalborg Universitet og DR Viden, der sammen har skabt Videnskabsmødet. Og ifølge en af arrangørerne så er det særligt de helt unge, de håber på at fange med de næste dages aktiviteter.  

- I en tid hvor verden står over for klimaudfordringer og ressourceknaphed, er det vigtigt at teknologien kan skabe nogle af de løsninger der skal til. Nu har vi et arrangement i dag, hvor børnene er inviteret ind for at høre Andreas Mogensen fortælle, hvordan det var at være i rummet. Og det er jo vigtigt, fordi vi så kan inspirere dem til at blive astronauter eller ingeniører eller tage andre former for uddannelser, som de kan bruge til at skabe fremtidens teknologiske løsninger, fortæller Anna Diaz Korsaa som er projektleder på Videnskabsmødet. 

Rumfart som inspiration

Hele Videnskabsmødets første dag var dedikeret til skoleelever, og her var den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, et af de helt store trækplastre hos børnene. Astronauten tror selv på, at han med sin historie kan få nogle af eleverne til at overveje en fremtid indenfor teknologi og videnskab. 

- Der er bare noget fascinerende ved rumforskning, og derfor egner det sig så godt til at vise børn og unge, hvor spændende de naturvidenskabelige fag er. Man kan bruge rumfart som en dør ind til den verden, og vise dem hvor spændende fagene er, før de får en idé om at det er noget kedelig og noget meget matematisk, siger Andreas Mogensen. 

Plantebrændstof og benzinabsorberende asfalt

En af de klasser, som var en del af Videnskabsmødets første dag, var 5.a fra Skipper Clement Skolen i Aalborg. De skulle som en del af DR's projekt Knæk Klimakoden forsøge at finde på løsninger på klimaudfordringer. og opfindsomheden var stor blandt eleverne, som kom med bud på alt fra plantebrændstof til benzinabsorberende asfalt. Projektet som fik Sofie Kastrup, som ellers ikke var meget for videnskab inden dagens besøg, til at få øjnene op for teknologi. 

- Efter i dag så tror jeg faktisk også, at jeg vil begynde at forske i, hvordan man kan blive mere miljøvenlig og gøre nogle ting, så det kan blive bedre at være her på jorden, fortæller hun. 

Du kan se et indslag med Sofie og resten af hendes klasse øverst i denne artikel. 


Seneste nyt

fra Nordjylland