Bæredygtige skolemøbler skal få børn til at lære mere
Foto: Bo Storm Madsen
Når skolebørnene i Aalborg Kommune i fremtiden møder i skole kan de sætte sig i stole og ved borde, som er lavet efter bæredygtige principper. Det er resultatet af en ny aftale mellem kommunen og det nordjyske møbelfirma Højer.
Traditionelle skolemøbler er stive og ofte umagelige og fremfor alt på ingen måde målrettet den enkelte elevs behov. Men det har virksomheden Højer Møbler sat sig for at ændre.
- Det er stadig kun de færreste, der for alvor tænker på, at indretningen i læringsrummene har noget at gøre med, hvor godt eleverne husker, det de lærer, siger indehaver af Højer Møbler, Jens Højer.
Møbelvirksomheden skal i de næste fire år levere møblerne til Aalborgs skoler og det bliver både med fokus på, hvordan møblerne kan tilpasses den enkelte elevs læringsbehov og med principper som genanvendelse og socialøkonomisk tankegang for at gøre op med køb-og-smid-væk kulturen.
- Tidligere ville man fjerne alle de gamle møbler fra et klasseværelse, hvis der var behov for noget nyt inventar, men der er jo ofte ting, der udmærket kan genanvendes – for eksempel taburetter, der ikke fejler nogen verdens ting. Og hvorfor er det så, at vi skal købe og smide væk, siger Jens Højer.
Samtidig med projektet omkring skolemøblerne i Aalborg kommune, er Højer Møbler også involveret i et projekt, hvor indretningen af naturfagslokaler skal være med til at fastholde elevernes interesse for naturfag, selvom de kommer op i de større klasser.
- Naturfagslokalerne bliver kodet til at være fysiklokale eller kemilokale, og dermed sætter man børnene ind som små forskere, forklarer administrerende direktør i Højer Møbler Michael Glibstrup.
Udover at give skolebørnene bedre og mere miljømæssigt bæredygtige møbler, er det også Højer Møblers håb, at der kan skabes nye nordjyske job.
- Det er noget, jeg er sikker på skaber job både lokalt og ude omkring, siger Jens Højer.