Bankboks, middelalder-toilet og en gargoyle i gips: Kom med bag facaden på unik bygning i Aalborg

Få et eksklusivt kig ind i en af Aalborg mest markante bygninger. TV2 Nord har været på besøg i den gamle Landmandsbankbygning på Østerågade, der nu er lavet om til lejligheder.

Den gamle bankboks i direktørkontoret på første sal skal måske bruges til vin. Badeværelset på anden sal er lavet i bedste middelalderstil, og så gemmer skunken i den øverste lejlighed på masser af hemmelige rum.

Samtidig er bygningens hoveddør så tung, at beboerne i starten havde problemer med at åbne den.

Man kan kun blive overvældet, når man kommer ind i den gamle Landmandsbank-bygning på Østerågade i Aalborg, som for nyligt er blevet restaureret indvendigt og ombygget til 11 lejligheder.

Billede taget kort tid efter erhvervshuset stod færdig. Man kunne godt tro, den historiske bygning på Østerå var ældre end de 100 år, som den ser ud med sine kampesten og borgtårn.
Billede taget kort tid efter erhvervshuset stod færdig. Man kunne godt tro, den historiske bygning på Østerå var ældre end de 100 år, som den ser ud med sine kampesten og borgtårn.
Foto: Aalborg Stadsarkiv, fotograf Tønnies

Skinnet bedrager

Bygningen er ikke et levn fra hverken middelalderen eller tiden omkring Jens Bangs Stenhus, som det ellers godt kunne tyde på. Den er opført af Landmandsbanken i årene 1919 til 1921.

Den afløste en beboelsesejendom på hjørnet af Østerågade og Bispensgade, der blev revet ned i 1918. Landmandsbanken blev senere til det vi i dag kender som Danske Bank.

Bygningen blev brugt som bank helt frem til 2008. I 2014 købte Hans Andersen og hans firma City-Ejendomme Aalborg-bygningen. Efter en indvendig renovering huser den i dag 11 lejligheder og 2 erhvervslejemål. Der har været næsten frie hænder til at renovere bankbygningen, for den er ikke fredet.

- Jeg synes, det er fantastisk, at man har fået folk ind i det her hus, som tidligere har været et rent erhvervshus. Der har været stor interesse for at få lov til at bo i den her historiske bygning, siger indehaver af City-Ejendomme Aalborg Hans Andersen til TV2 Nord.

Skunken i skunken

Når man bor på fjerde sal med skrå vægge, kan det være småt med plads til opbevaring. Det problem har de løst med ekstra skunke i lejligheden langs de skrå vægge. 

På udvalgte steder kan man tage vægpanelerne af, og så dukker den første mindre skunk op. Inde i den første skunk er der en lille låge, man kan åbne, og så kan man kravle ind i et større isoleret opbevaringsrum under det skrå tag. 

- Det har været spændende at være med til at sætte sit eget præg på lejligheden. Vi har hver især, der bor her, fået lov til at sætte vores præg på en fantastisk flot ejendom. De fleste kender den måske kun udefra, når man går forbi, forklarer Kim Quist, der til dagligt driver en vinbar.


Toilettur i middelalderomgivelser

På anden sal bor tandlægen Søren Bannebjerg sammen med sin kone. Her kan man komme til at besørge i særdeles unikke omgivelser. Det ene af toiletterne i den 140 kvadratmeter store lejlighed har nemlig fået et vindue i bedste borg- og middelalderstil.

- Toilettet er, som toiletter er, og man kan bruge det til det, man skal. Vi kalder det vores lille borgtoilet, og man føler sig sådan helt ført tilbage til Game of Thrones, smiler Søren Bannebjerg, mens han viser de ridderlige toiletforhold frem for TV2 Nord.

Bankdør gav lejerne problemer

En af de ting, der også står originalt som for 100 år siden, er Landmandsbankens gamle indgangsdør. En ordentlig kleppert af en egetræsdør med jernforstærkninger. 

Den har siden starten af 1920’erne passet godt på banken og indholdet i bygningen, men her 100 år senere, så har den tunge dør i bunden af tårnet givet problemer.

- Vi fik simpelthen en henvendelse fra nogle af vores lejere, der ikke var i stand til at åbne døren. Derfor var vi nødt til at sætte dørautomatik på, så døren kan åbne automatisk, forklarer Hans Andersen fra City-Ejendomme Aalborg.

Egetræ og jern gør hovedindgangens dør utrolig tung.
Egetræ og jern gør hovedindgangens dør utrolig tung.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Trappen i tårnet

Tårnet i den gamle bankbygning er et besøg værd i sig selv. Inde i tårnet går en vindeltrappe fra stueetagen og helt op i toppen. 

Det er bygningens pompøse indgang, og her blev der ikke sparet på noget, da byggeriet stod på fra 1919 til 1921.

Selve trappen i bygningen er lavet af granit fra Øland i Sverige, og det er stadig de originale trin, der ligger der.
Selve trappen i bygningen er lavet af granit fra Øland i Sverige, og det er stadig de originale trin, der ligger der.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Gelænderet hele vejen op er drejet i messing, og så er udsmykningen, lavet i samme stil som frisen i vandrehallen på Christiansborg Slot.

- Det er vi rigtig stolte af. Dengang har der helt sikkert været interesse i, at man skulle bygge noget, der var meget markant på stedet, siger Hans Andersen fra City-Ejendomme Aalborg.

Se hele indslaget om den opsigtsvækkende bygning her:


Seneste nyt

fra Nordjylland