Bastian bliver holdt udenfor, men ikke af kammeraterne
Både Bastian Pedersen og de to rektorer på gymnasierne er enige i, at den nuværende model ikke virker.
Bastian Pedersen fra Nibe drømte om at gå på Hasseris Gymnasium med alle sine venner.
Virkeligheden blev dog en helt anden. For mens alle vennerne kan se frem mod tre år på drømme gymnasiet, så ser Bastian Pedersen frem mod tre år på et gymnasie, som han ikke en gang havde prioriteret.
Han skal nemlig i stedet på Støvring Gymnasium efter sommerferien.
- Jeg blev utrolig skuffet og sur, men også lidt ked af det måske, da jeg fik tanken om, at jeg faktisk ikke skal gå på skole med alle de venner, som jeg har glædet mig til næsten hele mit liv, forklarer han.
Selvom Bastian Pedersen har forsøgt at sende en klage over tildelingen af gymnasiepladsen i Rebild Kommune, så er den blevet afvist.
- Der også en længere transporttid til Støvring, der gør sådan, at jeg først kommer hjem omkring klokken fem, hvilket også kommer til at gå ud over mange andre ting som mit sociale liv, lektier, venner og træning, hvis jeg skal have tid til det, konstaterer Bastian Pedersen.
Rektor også uenig i metoden
Rektor på Hasseris Gymnasium, Ole Droop, er lige som Bastian Pedersen uforstående over for den måde, som eleverne bliver fordelt på.
- Det virker overhovedet ikke, og det er faktisk lykkedes at lave et system, hvor hverken repræsentanter fra små, mellemstore eller store gymnasier synes, at det virker, konstaterer han.
Når der er nogen, der siger, at de store Aalborg -gymnasier ødelægger det for de små gymnasier ude i provinsen, hvad tænker du så?
- Det er simpelthen faktuelt forkert, og vi kan se det på tallene. Hasseris Gymnasium får meget få, ja vi får stort set ingen elever fra de steder, hvor vi har gymnasier, der har problemer med ansøgertallet.
Systemet bidrager altså blot til at fordele elever mellem de i forvejen velansøgte gymnasier, ifølge rektoren. Det koster mange penge, og nogle af de unge risikerer at droppe ud, mens gymnasier, som har svært ved at tiltrække elever, ikke for gavn af systemet.
- Hvis vi sidder og sender elever mod deres vilje til andre, også lige så store gymnasier som vores eget, så hjælper det jo ikke de gymnasier, der skal hjælpe, pointerer han.
Se hele indslaget herunder:
Undrer også i Støvring
På Støvring Gymnasium har de nemt ved at tiltrække elever, og de byder alle velkommen, selvom fordelingen også her undrer.
- Jeg tænker, at politikerne ikke har løst det store, komplekse problem, det er at fordele elever på en rigtig god måde, men det er også rigtig svært, konstaterer Anna Frejbæk, der er rektor på Støvring Gymnasium.
Til august skal Bastian Pedersen så til at gå ind af indgangen her hver morgen.
- Jeg er faktisk rimelig glad for at møde nye mennesker, det har jeg ikke noget imod, og jeg kender også et par, der går der, men det, der er det mest irriterende, er det her med transporttiden, og at jeg kommer meget senere hjem, konstaterer Bastian Pedersen.
TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Karina Adsbøl (DD), og næstformand Frederik Vad (S).