02:26

I Vadum er borgere overraskede og rystede over, at Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune vil give lov til at etablering af en militær øvelsesplads på Flyvestation Aalborg fra næste år.

Beboere frygter nyt øvelsesterræn med 1000 containere, skud og granater

Det er kommet som en kæmpe overraskelse for beboere i Vadum, at Flyvestation Aalborg vil lave militær øvelsesplads, hvor der skal trykkes på aftrækkeren 100.000 gange om året.

På onsdag skal Miljø- og Energiudvalget tage stilling til godkende af etablering af en militær øvelsesplads på Flyvestation Aalborg. 

Det har fået beboere i Vadum op i det røde felt. De er kommet bag på dem, at forsvaret ønsker at opføren en militær øvelsesplads kaldet ”Containerbyen”. 

Pladsen skal anvendes til uddannelse af soldater og til træning af særlige missioner i bebyggede områder. Grundlæggende opbygges pladsen med modeller af fire byområder fra forskellige dele af verdenen ved brug af op mod 1000 stålcontainere. Modellerne vil ikke være statiske, men kan tilpasses den aktuelle øvelse. 

- Det ærgrer os - og det er mildt sagt, siger Lars Jørgen Nielsen, der er formand for Vadum Samråd. 

- Det er som at presse et eller andet ned over hovedet på os, som vi ikke har hørt noget som helst om, siger Inger Marie Jensen, der er pensionist og bor i Vadum. 

Øvelsesbyen er planlagt til at ligge bare 550 meter fra hendes ejendom, og Forsvaret forventer, at der skal affyres omkring 100.000 skud i øvelsesbyen om året. Den anbefalede afstand til bolig ved anlæggelse af nye skydebaner er 1.000 meter. 

Under worst case betingelser, hvor der skydes i retning mod boligerne uden nogen form for støjdæmpning vil brugen af lette våben være tydelig hørbar ved de nærmeste naboer og i Vadum by. Det samme gør sig gældende for brugen af tunge våben. 

- Når der er øvelser, så hører vi det om aftenen og om natten. Og det er generende, siger Hanne Vægter, der heller ikke har hørt om Forsvarets planer, før TV2 Nord oplyser hende om punktet på udvalgets dagsorden. 

Aalborg Kommune oplyser i dag til TV2 Nord, at borgerne ikke informeres om øvelserne. Det sker, fordi soldaterne uddannes til særlige missioner. 

Forsvaret har oplyst, at der forventes aktivitet i gennemsnit én gang om ugen i dagtimerne og hver anden uge om natten.