LIGE NU:

Besparelse: Kommune vil skære i besøg fra sundhedsplejersker

Sundhedsplejersker i Aalborg Kommune kommer med et opråb, fordi området står til at skulle spare én million i det kommende budget. I forvejen ligger kommunen under Sundhedsstyrelsens anbefalinger på seks barselsbesøg. Og endnu færre besøg vil få konsekvenser, lyder budskabet.

I Aalborg kan nybagte forældre næste år forvente færre besøg fra sundhedsplejersken, fordi der skal spares én million kroner i det nye budget. I forvejen ligger kommunen under sundhedsstyrelsens anbefalinger på seks besøg om året, og hvis 2. behandlingen af budgettet går igennem torsdag, bliver antallet af besøg skåret til fire.

- Jeg har været sindssygt glad for sundhedsplejen, siger Line Brix Madsen.

Hun har datteren Johanne på tre måneder, og for dem har alle besøg fra sundhedsplejersken haft stor betydning.

- Det har betydet, at jeg har ammet begge mine børn, og det tror jeg ikke, jeg havde gjort, hvis ikke det var for sundhedsplejersken, fortæller hun.

Sundhedsplejerskerne råber vagt i gevær

Det er blandt andet sundhedsplejerskerne Helle Andersen og Lene Storgaard, der har forsøgt at gøre politikerne opmærksomme på konsekvenserne ved besparelserne.

- Mange andre faggrupper møder familier på udebane, hvor vi får lov til at komme hjem og møder dem i øjenhøjde. Det er ikke altid, at vi på forhånd kan se, hvem er de velfungerende, og hvem er de sårbare, siger Lene Storgaard og tilføjer:

- Vi frygter jo, at konsekvenserne bliver, at der fortsat er stor ulighed i sundhed, siger Lene Storgaard.

Rådmand Mai-Britt Iversen (S) erkender, at besparelsen vil resultere i færre besøg.

- Det er vigtigt at sige, at forældre med behov for ekstra støtte stadig får det, så vi sikrer, at vi ikke får ulighed i sundhed. For det er vi meget optagede af. Der vil være nogle borgere, som får færre besøg, end de tidligere ville have fået, siger hun. 

Håber ikke budgettet vedtages

Men sundhedsplejerskerne har et budskab:

- Tag nu de besparelser af bordet. Vi ved godt, det er i 11. time, men det er 2. behandling i morgen. Og der er jo et kæmpe budget i Aalborg Kommune, siger Helle Andersen.

 

Line Brix Madsen ville i hvert fald ikke have undværet besøg fra sundhedsplejersken, sådan som nogle vil, hvis budgettet bliver vedtaget.

- Jeg tænker generelt, at den usikkerhed, man har, den kan vokse. Og jeg er helt sikker på, at jeg havde ikke ammet mine børn, hvis ikke det havde været for dem.