Besparelser eller skattestigning? Aalborg byråd forhandler lige nu om næste års budget

Det er svære budgetforhandlinger Aalborg Kommunes politikere står over for. Der skal spares 250 millioner kroner over de næste tre år.

SF og Enhedslisten har lagt op til en skattestigning for borgerne i Aalborg Kommune næste år for at undgå besparelser. 

SF foreslår en stigning på 0,2 procentpoint, hvilket ifølge partiets beregninger vil øge skatteindtægten med 153 millioner kroner.

– Vi vil bruge pengene til at fjerne de mest graverende besparelser, lyder det Peter Larsen, medlem af byrådet for SF, som blandt andet peger på følgende områder, hvor han ikke vil spare: skole-området, dagtilbudsområdet og ældreområdet.

SF´s egne beregninger viser, at den kommunale skattestigning de foreslår, vil betyde en ekstra udgift på 50 kroner om måneden for en skatteborger med en såkaldt mellemindkomst.

Enhedslisten: Tag penge fra Egholmforbindelsen

Også Enhedslisten er modstander af de mange områder, hvor der er lagt op til at bruge færre penge. Og vil hellere skaffe pengene ved at sætte kommuneskatten op:

- Det ser desværre ud til at det er nødvendigt. Vi ville hellere hente nogle penge fra Egholm-forbindelsen. Vi synes også, vi skal omprioritere fra nogle områder i kommunen, hvor det ikke rammer velfærden. Men tilbage står, at vi ikke kan løse de udfordringer, vi står over for uden også at sætte skatten op, lyder det fra Per Clausen, medlem af Aalborg byråd for Enhedslisten.

Og han siger desuden, at man i sin tid lovede, at den tredje Limfjordsforbindelse ikke ville koste på velfærden, men der er der man står nu.

Nej, til skattestigning

Venstres rådmand, Jan Nymark Thaysen, er modstander af skattestigning:

- Det er en kortsigtet løsning af flere grunde. For det første bliver vi sanktioneret af staten og skal aflevere det halve igen til staten over de næste fire år, og dernæst er det de lavestlønnede borgere i kommunen, der bliver berørt af de her skattestigninger, så det synes vi er helt tosset, siger Jan Nymark Thaysen. Som tilføjer:

- Den her skattestigning vil fjerne omkring 80 millioner kroner i købekraft blandt kommunens borgere, og hvad får det ikke af afledte effekter på vores butikker og vores erhvervsliv?

Rådmand for Det Konservative Folkeparti Morten Thiessen afviser også skattestigning som en mulighed. Og det samme gør Danmarksdemokraterne:

- Jeg tror ikke det er nødvendigt at skrue op for skatten for at undgå de nedskæringer, der gør mest ondt på vores velfærd, det tror jeg godt vi kan løse uden. Det er i hvert fald vores udgangspunkt, siger Kristoffer Storm, rådmand, Danmarksdemokraterne.

Rådmand for De Radikale Jes Lunde kan se både fordele og ulemper ved en skattestigning, og vil lade forhandlingerne om budgettet afgøre spørgsmålet.

Borgerne er i tvivl

På gaden i Aalborg centrum er holdningerne til skattestigning delte:

- Hellere en mindre skattestigning, end de besparelser der er på vej på skole- og ældreområdet, siger Leif Kløve Sørensen fra Aalborg. Og En anden aalborgenser er enig:

- Jeg vil ikke ret gerne have nedskæringer og så er alternativet at sætte skatten op. Hvem vil man skære ned på? De ældre? Børn? Den går ikke, siger Niels Sonne.

Men der også modstand mod at sende flere penge til kommunekassen:

– Vi betaler rigeligt i forvejen. Så må de prioritere pengene meget anderledes. Tværtimod, jeg vil sige skatten den skal sænkes, mener Claus Hartmann.

Se hele indslaget her:


Seneste nyt

fra Nordjylland