Politikere mødt af vrede borgere: - De skal forstå konsekvenserne
Op mod 300 var mødt op i forsøget på at påvirke politikerne. Foto: Jeppe Krogager
Et stramt budget i Aalborg Kommune fik flere hundrede nordjyder til at demonstrere.
- Vi er her for at larme lidt og gøre opmærksom på, at vi ikke er tilfredse med de budgetforslag, der er lagt frem inden de kommende forhandlinger.
Formålet med at møde op foran byrådssalen onsdag var helt klart for DUS-pædagog Britt Thomasberg Hjelm.
- Vi er imod, at der skal skæres ned på børns trivsel, siger hun - og er dermed med til demonstrationen for at støtte op omkring foreningen Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund (BUPL).
Hun er langt fra den eneste. Op mod 300 personer var mødt op forud for politikernes forhandlinger om det kommende budget, der skal skæres ned med omkring 700 millioner kroner henover fire år.
- Vi er inde for at få politikere i snak i forhold til det budget, de har tænkt sig at have kørt igennem med besparelser inden for ældreområdet. Vi vil gerne have dem til at se konsekvenserne af de beslutniger, de tager. Og så må de ud og fortælle de ældre, hvad de ikke længere kan få. Så de tager ansvaret for deres beslutninger, siger Karina Nielsen, der er social- og sundhedsassistent, tillidsmand og medlem af fagforeningen FOA.
Uenighed om højere skat
Enhedslisten og SF foreslår skattestigninger for at undgå de enorme forventede besparelser.
- Det, tænker jeg, er en god idé. Jeg vil gerne betale lidt mere i skat for at øge børns trivsel, siger Britt Thomasberg Hjelm.
For det er umuligt at spare mere, end man allerede har gjort på sundhedsområdet, mener en af dem, der selv arbejder i branchen.
- Vi sparer hvert år, og vi kan ikke blive ved med at spare. Det er mine kolleger, det går ud over, og det er i sidste ende borgerne, der betaler prisen, siger social- og sundhedsassistent Karina Nielsen.
Hun vil dog ikke gå så langt som at sige, at et højere skattetryk er løsningen.
- Det var vel en mulighed for at få penge ind, men altid at tage tingene over skattebilletten er også en drøftelse, man skal have. Jeg synes i forvejen, vi betaler rigtigt meget i skat. Man skal nok snarere kigge på de funktioner, der bliver lavet – om de er nødvendige, siger tillidsmanden.
Gør indtryk på politikerne
De 31 medlemmer af byrådet kunne ikke undgå at lægge mærke til utilfredsheden blandt de aalborgensiske borgere i kommunen. Og fremmødet kan måske også ændre deres holdninger.
- Selvfølgelig gør det indtryk – det skal det gøre. Ellers er man blind for at høre på vores medarbejdere og de borger, der er i kommunen, siger Kristoffer Hjort Storm, der er rådmand for Senior og Omsorg i Aalborg Kommune for Danmarksdemokraterne.
Vi sparer hvert år, og vi kan ikke blive ved med at spare
Karina Nielsen, social- og sundhedsassistent
Han har selv gode ideer med ind til budgetforhandlingerne:
- Jeg tror ikke, det er nødvendigt at skulle ofre skatten for at undgå de nedskæringer, der gør mest ondt på vores velfærd. Det tror jeg godt, vi kan løse uden. Det er i hvert fald det udgangspunbkt, vi går ind til forhandlingerne med.
Også rådmanden i By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen (V), bliver påvirket af de op mod 300 protesterende borgere.
- Selvfølgelig gør det indtryk. Det har det nu altid gjort, når vi har holdt de her kommunale budgetforhandlinger, og det er jo også noget af det, der har været med til at påvirke os politikere i en retning i forhold til dét, der bliver demonstreret for, siger han.
At hæve skatten er dog ikke en brugbar løsning, lyder det.
- Det, synes vi, er en meget kortsigtet løsning, blandt andet fordi vi bliver fuldt sanktionerede og skal aflevere halvdelen til staten over fire år. Og samtidig fordi, det i forvejen er de lavest lønnede borgere i kommunen, der bliver berørt af skattestigninger. Det, synes vi, er helt tosset, siger Jan Nymark Rose Thaysen.
Han understreger, at det kommende budget bliver historisk svært at lave i år.
- Det vil gøre ondt lige meget, hvad vi gør.