LIGE NU:

Bilka vil levere overskudsvarme til Aalborg helt gratis

Bilka i Aalborg vil fremover levere gratis overskudsvarme til husstandene i Aalborg, da det er for besværligt at sælge fjernvarmen.

Fremover vil køleanlæggene hos Bilka i Aalborg ikke længere blot blive brugt til at køle koteletter, frostvarer og andre fødevarer ned. 

De vil også årligt levere 1.120 gigajoule varme til varmeforbrugerne i Aalborg, hvilket svarer til cirka 18 husstandes årlige forbrug. Det er resultatet af en ny aftale, som Bilka i Aalborg netop har indgået med Aalborg Varme A/S. 

Samtidig med, at køleanlæggene tilføres energi for at kunne køle, udledes der på den anden side store mængder varme, som parterne nu har besluttet at opsamle og anvende som overskudsvarme til fjernvarme.

- For os er det væsentlig at medvirke til og drive bæredygtige og miljøvenlige løsninger. Og med vores overskudsvarme kan jo vi helt konkret være med til at varme hustande op og dermed sikre, at det ikke bare går til spilde. Derfor vil vi gerne levere overskudsvarme og er glade for aftalen med Aalborg Varme, siger Lars Christensen, energichef hos Dansk Supermarked Group, i en pressemeddelelse.

Om aftalen mellem Bilka Aalborg og Aalborg Varme

For besværligt at sælge fjernvarme

Selvom overskudsvarmen fra Bilkas kølemontre kan sælges mod betaling, så har Dansk Supermarked som en konsekvens af for komplicerede regler og indberetningskrav, besluttet at forære varmen væk uden beregning i 2018.

- I Aalborg Varme A/S tror vi på, at en bedre udnyttelse af overskudsvarme bliver en vigtig bestanddel af fremtidens fjernvarme. Vi er glade for aftalen med Bilkas varehus i Aalborg, men det er vores klare opfattelse, at de administrative udgifter, det kræver at sælge overskudsvarme i dag, kan afholde mange fra at gøre som Dansk Supermarked. Resultatet er, at miljøet og landets varmeforbrugere potentielt går glip af en masse billig varme, siger Lasse P.N. Olsen, bestyrelsesformand i Aalborg Varme A/S i en pressemeddelelse.

Overskudsvarme til 220.000 danske husstande

Hos Dansk Fjernvarme forstår man godt Dansk Supermarked Groups beslutning, og foreningen, der repræsenterer landets 400 fjernvarmeselskaber, appellerer til, at reglerne på området ændres, så de ikke står i vejen for udnyttelse af et enormt potentiale af overskudsvarme.

- De danske fjernvarmeselskaber er i fuld gang med at gennemføre den grønne omstilling, så vi får en varmeproduktion helt uden fossile brændsler. Skal vi helt i mål så omkostningseffektivt som muligt, så kræver det, at vi får udnyttet det enorme potentiale, der ligger i overskudsvarmen fra industrien og de kommende datacentre, der vil kunne opvarme flere end 220.000 danske husstande, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en pressemeddelelse. 

Bilka i Aalborg vil fremover levere gratis overskudsvarme til husstandene i Aalborg. Det er simpelthen for besværligt at sælge overskudsvarmen