LIGE NU:

Børnekræftbehandlingen bliver i Aalborg – indtil videre

Sundhedsstyrelsen har lagt op til at samle kræftramte børn på Rigshospitalet i København, men beslutningen er nu udskudt.

- Det er som at sparke et sygt barn.

Sådan lød reaktionen fra Morten Tyrrestrup fra Sindal, hvis søn Frederik er i behandling for leukæmi i Aalborg, da han hørte om overvejelserne om at flytte al behandling af kræftsyge børn til København.

Overfor TV2 Nord bekræfter Rigshospitalet, at en afdeling allerede er gjort klar til at samle regionernes behandling af kræftramte børn på Rigshospitalet.

- Hospitalet bidrager til den proces, der aktuelt er i gang i regi af Sundhedsstyrelsen, og som vi ikke ønsker at kommentere yderligere undervejs, lyder det i et skriftligt svar til TV2 Nord.

Overvejelserne om at samle behandlingen har mødt stor kritik, både fra pårørende til kræftramte børn samt fra regionsrådsformændene i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark, der har skrevet til sundhedsminister Magnus Heunicke.

Nu er beslutningen om at samle behandlingen blevet udskudt. Det blev oplyst på et møde mellem Sundhedsstyrelsens ledelse og koncerndirektørerne i de tre regioner onsdag, fortæller regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman.

Fra Region Nordjylland deltog koncerndirektør Anne Bukh.

- Her var meldingen, at man vil udskyde beslutningen og processen, siger Ulla Astman (S) til TV2 Nord.

- Det er et vigtigt skridt

Regionsrådsformanden har især været kritisk over for at flytte behandlingen fra Aalborg til København, fordi kvaliteten af behandlingen i Aalborg er høj.

- Der er intet fagligt belæg for at skulle flytte behandlingen til København, så derfor er jeg meget uforstående overfor det arbejde, sagde Ulla Astman (S) tirsdag til TV2 Nord.

Region Nordjylland og familier til kræftramte børn frygter, at Sundhedsstyrelsen er ved at centralisere store dele af børnekræftbehandlingen. Ifølge Region Nordjylland har en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen i godt et år undersøgt fordele og ulemper og nu konkluderet, at det er nødvendigt at centralisere behandlingen på Rigshospitalet i København.

Derfor er hun også tilfreds med, at beslutningen nu er blevet udsat til forår/sommer 2021.

- Jeg tager udskydelsen som en anerkendelse af, at grundlaget for at træffe beslutningen ikke har været tilstrækkeligt, og at processen ikke har været god nok. Det er et vigtigt skridt, men desværre er tanken ikke endegyldigt lagt ned i Sundhedsstyrelsen, siger Ulla Astman.

- Det er kun en halv sejr

Morten Tyrrestrup, hvis søn Frederik er i behandling for leukæmi, kalder udskydelsen af beslutningen for "et skridt i den rigtige retning" - men det giver ham ikke ro i maven. Slet ikke.

- Det er kun en halv sejr, og nu skal vi familier gå i seks måneder mere og spekulere på, hvad der sker. Det er simpelthen ikke i orden. Vi har nok at tænke på i forvejen, siger han.

Morten Tyrrestrup har været i kontakt med flere familier med børn, der er ramt af kræft, og som nu har endnu en bekymring hængende over hovedet.

- Folk er virkelig kede af det og frustrerede over, at man overhovedet kan komme med sådan en idé, siger han.

quote Nu skal vi familier gå i seks måneder mere og spekulere på, hvad der sker. Det er simpelthen ikke i orden. Vi har nok at tænke på i forvejen.

Morten Tyrrestrup, far til kræftramt barn

Regionsrådsformand Ulla Astman fortæller, at Region Nordjylland nu vil arbejde videre på at fastholde og forbedre kvaliteten – blandt andet vil de se på udviklingsmuligheder som mere forskning.

- Vi skal kridte støvlerne endnu mere - også selvom der ikke er noget at komme efter på den faglige kvalitet. Det er vigtigt at kæmpe videre for at sikre, at der fortsat er børnekræftbehandling her i Nordjylland, siger Ulla Astman.

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

boernehave (1)

41-årig på anklagebænken: Tog flere end 1300 billeder af afklædte børn i børnehave

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

Til forsiden

Til forsiden