Boligforening beskyldes for at renovere for dyrt: - Jeg tror, der er et stort oprør på vej
Plus Bolig bliver beskyldt for at tjene penge, når boligselskabets lejeboliger bliver renoveret. Det skulle angiveligt medføre kunstigt høje huslejer, lyder kritikken nu fra to afdelinger..
To afdelinger under Plus Bolig i Aalborg mener, at boligselskabet spekulerer i at lave unødvendigt dyre renoveringer for at hæve højere byggesagsgebyrer.
To afdelinger under boligselskabet Plus Bolig i Aalborg er gået i oprør. De mener, at boligselskabet i strid med reglerne tjener penge, når boligerne skal renoveres, og at det giver kunstigt høje huslejer. Nu forsøger de at få skiftet ledelsen ud.
Henning Schøn er formand i Plus Boligs afdeling 1056 i Skalborg. Han fik et mindre chok, da han hørte hvad boligselskabet skulle have for at renovere de 20 boliger i hans afdeling.
Prisen lød på 4,6 millioner kroner for udskiftning af blandt andet vinduer og døre, fuger og energirenovering. Afdelingen i Skalborg sagde nej tak til tilbuddet og kontaktede selv andre håndværkere. De fik i stedet en pris på 2,4 millioner kroner.
- Min tanke var, at det var en alt for høj pris, som Plus Bolig havde fået, så der er da nogen, der har skudt langt ved siden af med hensyn til de priser, siger Henning Schøn, der altså kunne spare 1,8 millioner kroner på byggeriet i sin afdeling.
Fik skåret seks millioner af prisen
I en anden af Plus Boligs afdelinger i Vejgaard var besparelsen endnu mere markant. Her fik den lokale afdelingsbestyrelse skåret seks millioner kroner af prisen ved selv at hente tilbud hjem.
Her lød Plus Boligs pris på 14 millioner, men det kunne altså laves for otte millioner. Formand for Afd. 1029 Hostrupshave, Thorkild R. Andersen siger:
- Plus Boligs pris ville jo betyde en halv million kroner per hus for vores 28 lejemål. Det kunne vi ikke forstå, det skulle koste for en omgang tagplader og nye fuger mellem murstenene. Der er jo noget galt, når vi som almindelige lejere kan gå ud og finde en besparelse på seks millioner kroner i sådan en lille forening.
De to afdelingsformænd mener, at Plus Bolig spekulerer i at lave unødvendigt dyre renoveringer. Det skyldes ifølge dem, at boligselskabet tager fire procent i et såkaldt byggesagshonorar, for at stå som bygherre i projekterne.
- Jeg frygter lidt, at Plus Bolig laver det her til en forretning for at tjene penge. Jo dyrere pris for en renovering – jo mere kan de opkræve i byggesagshonorar, siger Henning Schøn.
Direktør afviser
Men Plus Bolig afviser enhver tanke om spekulation. Ifølge direktør Mette Bach Kjær er der en forklaring på, at de to afdelinger kunne få lavet deres renoveringer billigere end det oprindelige tilbud og projekt.
- Det er to forskellige cases, der er kommet pris på. I de konkrete tilfælde har vi fået tilrettet projekterne, fordi vi har haft et par aktive afdelingsbestyrelser, der har sagt, at vi skulle skære renoveringerne til og gøre opgaven anderledes og derfor er det blevet billigere, siger Mette Bach Kjær.
Ifølge Plus Boligs direktør er de fire procent, som boligselskabet får i byggesagshonorar ikke en god forretning, men derimod kun en hel eller delvis dækning af udgifterne.
- Vi tager fire procent i honorar i nogle tilfælde og mindre i andre. Det afhænger af størrelse på projektet. Sådan gør langt de fleste boligselskaber i øvrigt. Jeg mener at honoraret er både demokratisk og retfærdigt, fordi det betales af de afdelinger, som har byggerier i gang. Der står vi som bygherre og bruger rigtig mange ressourcer på at indhente tilbud og føre tilsyn – ofte i mange år, siger Mette Bach Kjær.
Klage er blevet afvist
De utilfredse afdelinger af Plus Bolig har klaget over blandt andet byggesagsgebyrerne til boligministeriet og Aalborg Kommune, der er tilsynsmyndighed på området, men uden at få medhold. Det får dem nu ikke til at opgive deres kamp.
- Vi håber at det fremadrettet kun bliver muligt at opkræve afdelingerne på timebasis for bistanden ved byggerier i stedet for de fire procent, som vi har betalt nu, siger Henning Schøn.
Hans formandskollega fra Vejgaard erkender, at striden med boligselskabet bunder i en årelang mistillid.
- Vi kan ikke tro på, hvad de siger. Man skal have en ledelse man har tillid til, og den ledelse vi har i dag kan vi jo ikke have tillid til, siger Thorkild R. Andersen.
Mette Bach Kjær har været direktør i Plus Bolig i godt tre år og er ked af konflikten.
- Jeg har det rigtig skidt med kritikken, for jeg mener at Plus Bolig opfører sig hæderligt og jeg er hæderlig som person. Vi har kun den samme interesse, og det er at have så lav en husleje som muligt for vores lejere. Vores organisation bliver kontrolleret af revisor, Landsbyggefonden og Aalborg Kommune, så jeg kan slet ikke forstå den mistro, der er tilstede, siger Mette Bach Kjær.
Plus Bolig i Aalborg bliver styret af et repræsentantskab, hvor den enkelte afdeling har mindst én stemme afhængig af størrelsen. Den vælger en bestyrelse på ni personer, hvor også en medarbejderrepræsentant fra Plus Bolig har sæde. Selv om kun officielt to afdelinger er utilfredse med ledelsen tror de på, at det kan gøre en forskel.
- Jeg tror, der er et stort oprør på vej, og det slår hårdt når det rammer, siger Thorkild R. Andersen fra afdelingen i Hostrupshave i Vejgaard.
Der er repræsentantskabsmøde i boligselskabet i juni måned.