05:31

Adskillige boligsider kræver penge for at give oplysninger på lejligheder, som viser sig at være lejet ud. Video: Torben Lykke Larsen

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Boligsøgende svindles på nettet: Det skal du være opmærksom på

Adskillige boligsider kræver penge for at give oplysninger på lejligheder, som viser sig at være lejet ud.

Hvis du går og drømmer om at få fingrene i en lækker lejlighed i Aalborg, kan det godt ende med at blive ved en drøm. Der er nemlig langt imellem de ledige lejligheder og samtidig kan det være svært at gennemskue boligsidernes metoder.  

Én af dem der er røget i boligsidernes fælde er Simone Dahl fra Aalborg. Hun betalte 19 kroner for en prøveperiode på syv dage hos Findbo.dk for at få oplysninger på de lejligheder, hun var interesseret i. Da hun ringede på lejlighederne, viste det sig, at oplysningerne var forældede og dermed værdiløse for Simone Dahl.

- Jeg fik af vide, at lejlighederne allerede var lejet ud. Jeg føler mig da snydt. Det er da klart. Det er jo ikke særlig rart eller okay på nogen måde, siger Simone Dahl.

Det er nu 14 dage siden Simone Dahl ringede på de lejligheder, hun var interesseret i, og fik besked på, at de var lejet ud. Lejlighederne er dog stadig synlige på Findbo.dk.

Udlejer kender mange kopisider

Simone Dahl er ikke den eneste, der har oplevet det. Den nordjyske organisation for private udlejere, Prodomus, har ofte frustrerede unge i røret, som har fået deres oplysninger via en betalingsside, og gerne vil se på en lejlighed, som Prodomus udlejer. Her må Prodomus skuffe de boligsøgende, og fortælle at lejligheden allerede er lejet ud.  

- Vi oplever tit, at de unge ringer herind, fordi de har været omkring nogle sider for at få vores oplysninger, og dét der er ærgerligt, er, at de her oplysninger kan være forældet eller uaktuelle, siger direktør hos Prodomus, Britta Jespersgaard.

Ifølge Prodomus er der problemer med boligsiderne Ninjabolig.dk, Akutbolig.dk, Lejebolig.dk, boligsurf.dk og findbolig.dk. Disse sider kopierer ganske enkelt oplysninger fra udlejningssider som Prodomus.

- Der er noget etisk forkert i, at man går ind og spejler en professionel hjemmeside, men vi kan ikke gøre noget ved det, siger Britta Jespersgaard.

De oplysninger som Simone Dahl betalte for at få adgang til, kunne hun have fået helt gratis fra udlejeren. Blandt andet igennem Prodomus’ hjemmeside. Den viden er hun nu bekendt med, og den tager hun med sig i sin videre jagt på en ny lejlighed.

- Jeg har også lært, at man måske lige skal tjekke tingene en ekstra gang i stedet for bare at gøre det, siger hun.

TV2 Nord har talt med ejeren af Findbo.dk, men han ønsker ikke at stille op til interview. Det har ikke været muligt at få fat på de fire øvrige boligsider, som Prodomus også er blevet kopieret af.