LIGE NU:

Bompenge i lufthavnen: Taxavognmænd i Aalborg i oprør

Aalborg Lufthavn vil opkræve bompenge, når taxaerne henter passagerer i lufthavnen. Taxavognmændene truer med at blive væk.

Taxavognmændene hos Dantaxi i Aalborg er helt oppe at køre over udsigten til, at de skal have pungen op af lommen i Aalborg Lufthavn.

- Det er forfærdeligt, at vi nu skal til at betale for at hente kunderne, siger taxavognmand Kim Markussen til TV2 Nord.

quote Der er ingen af os, der har råd til det her

Ole Nielsen, taxavogmand

Otte kroner pr taxa

Som det er i dag, er det gratis for taxaerne at hente passagerer i Aalborg Lufthavn, men fra den 1. februar vil en bom være nede, og den vil kun gå op, hvis hver taxa betaler otte kroner for at komme ind og samle kunder op.

- Der er ingen af os, der har råd til det her, siger Ole Nielsen, der også er taxavognmand.

Aalborg Lufthavn har adopteret et bompengesystem fra Københavns Lufthavn, der har fungeret i et års tid. Som modydelse for bompengene vil taxaerne blive informeret om hvor mange kunder, der forventes at være ved hver flyankomst. 

quote Der skulle gerne være økonomi i det for taxaerne

Søren Svendsen, Direktør, Aalborg Lufthavn

- Vi tilbyder taxaerne den service at informere dem om nogle data, som de kan få ud i deres vogne, der viser, hvornår flyene lander, og hvor mange taxaer der er brug for. Der skulle gerne være økonomi i det for taxaerne, forklarer Søren Svendsen, der er direktør i Aalborg Lufthavn.

Mangler taxaer

Med bompenge-systemet vil lufthavnen sikre, at der altid er taxaer nok - især om morgenen - til at fragte passagerne videre. Modsat er taxavognmændene trætte af, at de skal ryste op med bompenge, hvis der på andre tidspunkter af dagen ikke er nogle passagerer at køre med.

- Hvis vi kører derfra uden kunder, så skal vi alligevel betale bompenge. Det er ikke fair, siger Ole Nielsen.

Den nye taxalov har åbnet op for, at hyrevogne fra andre dele af Nordjylland end lige Aalborg nu får mulighed for at samle kunder i lufthavnen.

- For os er sagen bare den, at der mangler taxaer om morgenen i lufthavnen. Der er ikke taxaer nok i Aalborg, om så de kører derud alle sammen, siger Søren Svendsen.

quote Nogle af os vognmænd vil nok fortælle vores chauffører, at de ikke skal køre i lufthavnen, når de skal betale bompenge

Kim Markussen, taxavognmand

Boycutter bompenge

Vognmændene mener dog ikke, at der har manglet taxaer hele den seneste måned, og nu forudser de, at bompengesystemet vil blive boykottet.

- Nogle af os vognmænd vil nok fortælle vores chauffører, at de ikke skal køre i lufthavnen, når de skal betale bompenge, siger Kim Markussen.  

Taxavognmændene afviser, at de bare kan lægge de otte kroner i bompenge oveni i prisen. Det forbyder taxaloven dem, siger de.

Bompengesystemet skulle have være indført allerede om en uge, men på grund af tekniske drillerier er det nu udskudt til den 1. februar 2019.