LIGE NU:

Buskontrol: 13 busser taget ud af drift og sendt til syn

Fangsten var stor, da Nordjyllands Politi kontrollerede busserne ved Kennedy Arkaden i Aalborg.

Tirsdag morgen har Nordjyllands Politi kontrolleret busserne ved Kennedy Arkaden i Aalborg for fejl og mangler. 30 busser er blevet kontrolleret og heraf har 13 haft fejl af så alvorlig karakter, at de er blevet taget ud af drift og sendt til syn.

- Det burde være bedre, men det er desværre det billede vi ser, at der er fejl på omkring halvdelen, siger politiassistent Peter Lindholt.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen

I samarbejde med færdselsstyrelsen og Tungvognscenter Øst, har Nordjyllands Politi kontrolleret både bybusser, regionalbusser og langdistancebusser.

- Vi har tjekket for alt. De busser, som er blevet indkaldt til syn, har forskellige fejl. To af dem bremser skævt, fire har problemer med nøddøre og nødvinduer. Derudover har der været busser med fejl på ABS, lygtefejl, en med en revnet forrude og to der forurener for meget, siger Peter Lindholt.

Kontrollen begyndte klokken 5 tirsdag morgen.

- Vi håber, at de lærer noget af det, så der ikke er så mange busser, der kører rundt med fejl på, for når vi tager dem ud af drift, er det jo fordi, det er farligt at køre rundt med de fejl, siger Peter Lindholt.

NT: Ikke tilfredsstillende

Hos Nordjyllands Trafikselskab får dagens kontrol den konsekvens, at trafikselskabet vil tage kontakt til de vognmænd, der har de fejlbehæftede busser og finde ud af, hvad der kan gøres bedre:

- Vi imødekommer de her kontroller, for det er jo sikkerhed, det drejer sig om. Når det er sagt, så er det selvfrølgelig ikke tilfredsstillende, at der er busser, der skal til syn. Derfor tager vi nu kontakt til hver enkelt vognmand, siger Mette Henriksen, der er pressechef for Nordjyllands Trafikselskab.

Har I stillet ordentlige krav til jeres vognmænd?

- Vores vognmænd skal overholde færdselsloven ligesom alle andre. Vi køber kørslen, men vedligeholdelsen af busserne er deres ansvar. Vi har en forventning om, at materiellet er forsvarligt, siger Mette Henriksen.

I løbet af morgenen og formiddagen har bustrafikken i Nordjylland været påvirket af kontrollerne, fordi busserne med fejl er taget ud af køreplanen. Vognmændene har sat ekstra busser ind, og køreplanerne er nu tilbage til normalen. 

- Vi kan ikke planlægge os ud af en kontrol, for den er selvfølgelig uanmeldt. Det betyder, at der har været nogle frustrerede kunder, men det drejer sig først og fremmest om sikkerhed, og det håber vi, kunderne kan forstå, siger Mette Henriksen fra Nordjyllands Trafikselskab.

Hvis du er blevet mere end 20 minutter forsinket på grund af kontrollerne i dag, så gælder NT's rejsetidsgaranti. Du kan læse mere her.

Artiklen er opdateret med nye tal efter endt kontrol og kommentar fra Nordjyllands Trafikselskab.