LIGE NU:

Buspassagerer kan blive pakkebude

Buspassagerer får måske i fremtiden mulighed for at fragte pakker, når de alligevel skal fra A til B. Nordjylland og København er lige nu de første steder i verden, hvor man eksperimenterer med crowdshipping via offentlig transport.

Passagerne på Aalborg Busterminal og flere andre steder i det nordjyske kan fremover komme til at fungere som pakkebude. Nordjyllands Trafikselskab afprøver i øjeblikket et nyt system i samarbejde med firmaet Atkins.

- Der kører jo tusindvis af varebiler hver dag, og vi kører jo alligevel. Vi kan sagtens have en pakke med, og vi vil gerne bidrage til en bæredygtig transport og at reducere trængslen på vejene, fortæller Chef for Kunder og Salg i Nordjyllands Trafikselskab, Mette Henriksen, til TV2 Nord.

De passagerer som ønsker at fragte en pakke fra for eksempel Aalborg til Frederikshavn, skal registrere sig via en app på deres mobiltelefon. Herefter vil de kunne få adgang til en pakke i en boks, som de så skal fragte til slutdestinationen, hvor pakken skal afleveres i en lignende boks, hvor pakkens ejer herefter kan hente den.

VIDEO: Hør mere om det nye koncept. 

Forsøget bliver taget godt imod ved busterminalen i Aalborg.

- Min første tanke er, at det virker meget smart, hvis man kan spare nogle køreture rundt, og hvis man kan spare noget på miljøet, siger medicinstuderende i København, Malte Grumstrup, som er på besøg hos sin kæreste i Aalborg.

-  Man kan lige så godt gøre en god gerning. Jeg vil gerne gøre noget godt for miljøet, det er helt sikkert, fortæller Ann Christensen fra Aalborg til TV2 Nord. 

Bonus til passagererne

Projektet med passagerer som pakkebude varer hele september. Herefter skal der evalueres. Pakkerne, som fragtes i øjeblikket, er tomme, mens de passagerer, som fragter dem, får et gavekort til 7-Eleven. På sigt er det meningen, at pakkebuddene vil få et nedslag i deres billetpris som betaling for at medtage en pakke.

Firmaet Atkins står bag forsøget sammen med Andreas Fessler, som er ved at lave en erhvervs Ph.d ved DTU. Han fortæller til TV2 Nord, at man som pakkebud blandt andet skal registrere sig med NemId, og at der bruges systemer fra lignende platforme med deleøkonomi. Dermed skal folk ikke frygte, at nogle kunne få trang til selv at tage pakken i stedet for at aflevere den til rette modtager.

Der er i øjeblikket pakkebokse på stationerne i Frederikshavn og Hjørring samt busterminalerne i Aalborg, Aabybro, Aars samt Aalborg Universitet.