LIGE NU:

Butikker går mod strømmen: Sætter priserne op på Black Friday

To butikker i Aalborg er gået imod strømmen med de gode tilbud på Black Friday - de har hævet priserne på deres varer for at opfordre til mindre forbrug.

Tro det eller ej - men det er faktisk ikke alle butikker i Nordjylland, der denne fredag er hoppet med på tilbudsbølgen med Black Friday. 

I Aalborg er butikken BuyNature for eksempel gået i den helt anden retning og har sat priserne op som en del af et nyt bæredygtigt modstykke til forbrugsfesten, nemlig Green Friday.

quote Man skal tænke sig om, før man køber noget. Har man i virkeligheden brug for det, eller er det prisen, der tirrer dig?

Amin Barrada, indehaver af BuyNature

- Vi er lidt trætte af, at der er blevet dedikeret en hel helligdag til forbrug og overforbrug, siger Amin Barrada, indehaver af BuyNature.

- Det kan lyde helt skørt og vanvittigt, men jeg som virksomhedsejer vil gerne lave et statement og sende et signal til forbrugerne om, at man skal tænke sig om, før man køber noget. Har man i virkeligheden brug for det, eller er det prisen, der tirrer dig, uddyber Amin Barrada. 

Netop derfor er priserne i hans butik i dagens anledning sat op med 10 procent. Overskuddet går udelukkende til Egholm Samråd, der arbejder for at gøre øen økologisk.

Bæredygtighed over tilbud

BuyNature er ikke den eneste butik, der er stået af rabatræset. Også webbutikken Better World Fashion har skrottet at skære i priserne.

- Vi synes det giver anledning til overforbrug, og det støtter vi ikke. Det, vi gerne vil støtte, er bæredygtigthed, og at man betaler det, som varen nu engang koster. Verden kan ikke blive ved med at oppebære det her overforbrug, siger John Stellan fra Better World Fashion. 

Og vi kender det jo godt - at skabene derhjemme er proppet med tøj, sko, tasker, gadgets og anden elektronik, som vi sjældent eller helt aldrig bruger. Derfor har de to aalborgensiske virksomhedsejere også en klar vision for næste års Black Friday, som forhåbentlig er blevet grøn.

- Vores planer til næste år er, at vi gerne vil have nogle flere virksomheder med, og at vi måske kan blive internationale. Henover årene kan vi måske give Black Friday baghjul, siger Amin Barrada, der slutter af med at love, at priserne er nede på normalt niveau igen lørdag. 

Andre steder i Aalborg så det helt anderledes ud på Black Friday - og der viste sig store forskelle i, hvordan mænd og kvinder køber ind, når der er stærkt udsalg.