Byggematador stævner Aalborg Kommune i speget byggesag

Eks-borgmester og eks-rådmand er mistænkt for at have udstedt garantier til byggematador, de ikke havde juridisk bemyndigelse til at give.

Stigsborg Brygge i Nørresundby skulle bare have været et storstilet byggeri af cirka 4000 boliger ned mod fjorden - men nu er det endt med et sagsanlæg mod Aalborg Kommune på grund af et gammelt dokument.

Stridens kerne er et dokument, som blev udfærdiget på et møde 27. juni 2005 mellem Aalborg Kommunes daværende borgmester Henning G. Jensen, daværende rådmand for Teknik- og Miljøudvalget, Henrik Thomsen, og Henrik Calum fra Calum A/S.

Her mener Henrik Calum at have fået garanti for, at der ikke ville blive bygget på et areal mellem fjorden og et område, som Calum ejer og er i gang med at opføre boliger i.

Calum har en stor interesse i, at der ikke bliver bygget i området ned mod fjorden, da det potentielt set kan stjæle udsigten fra det nye byggeri.

- Aftale er ikke juridisk bindende

Aalborg Kommune afviser nu imidlertid, at aftalen fra 2005 er bindende.

- Hos Aalborg Kommune har vi kendt til dokumentet siden dets tilblivelse. Der er ikke tale om en bindende aftale, og vi tillægger således ikke dokumentet en juridisk betydning, forklarer kommunaldirektør Christian Roslev.

Aalborg Kommune har indhentet rådgivning fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle, der er specialister inden for ejendomsret. Bruun & Hjejle skriver opsummerende i et notat:

”Calums krav er uberettiget, og dokumentet forpligter hverken kommunen til at friholde arealet fra bebyggelse eller til at betale erstatning til Calum A/S, idet der ikke er indgået en gyldig aftale, der forpligter Aalborg Kommune.”, og videre ”Dette støttes navnlig på, (i) at dokumentet ikke kan anses for en bindende aftale indgået på vegne af kommunen, (ii) at borgmesteren ikke gyldigt kan binde kommunen i forhold til en sådan forpligtelse, (iii) at kommunen ikke gyldigt kan påtage sig en sådan forpligtelse, og (iv) at selv hvis dokumentet forpligtede kommunen, må den som følge af overdragelse anses for bortfaldet.”.

Kommunen medejer af omstridt område

Det omstridte område ned mod fjorden foran Calums byggeri har en attraktiv beliggenhed ned til Limfjorden umiddelbart vest for Aalborg Kommune - By & Landskabsforvaltningen og blev i 2017 udbudt til salg sammen med de øvrige godt 50 hektar på Stigsborg Havnefront. Området er i dag ejet af Stigsborg P/S, der er et fælles ejendomsudviklingsselskab mellem Aalborg Kommune, PFA Ejendomme og A. Enggaard.

Trods sagsanlægget har Aalborg Kommune ingen planer om at standse udviklingsprojektet foran Calums byggeområde. 

- Vi er i gang med et rigtigt godt byudviklingsprojekt, som har stor betydning for Nørresundby og Aalborg Kommune, og denne sag har efter vores opfattelse ikke betydning for fremdriften i byudviklingsprojektet, siger Christian Roslev.

Direktør i Calum a/s Henrik Calum ønsker ikke at kommentere stævningen, så længe sagen verserer.

PROJEKTET PÅ STIGSBORG BRYGGE:

  • Stigsborg Havnefront er et af Danmarks største kystnære byudviklingsprojekter med et samlet areal på 49,4 hektar.
  • Området forventes færdigudviklet inden for de kommende 25-30 år med 4.000 boliger på samlet set 400.000 etagemeter til 7.500 indbyggere.
  • Aalborgs nye bydel er placeret på Nørresundbysiden øst for Limjordsbroen og vil primært bestå af leje- og ejerboliger i 4-6 etagers højde samt town-houses/rækkehuse i 2-4 etagers højde.
  • Offentlige institutioner såsom skole, plejehjem og daginstitutioner samt mindre erhverv (cafeer, mindre detailhandel etc.) vil også få plads i området.

Seneste nyt

fra Nordjylland