Foto: Daniel Mikkelsen

Byråd sender borgere i bilvask: Laver kampagne mod at vaske selv

Skal politikerne blande sig i, hvordan du vasker din bil? Det synes politikerne i Aalborg Byråd selv, så nu starter de en kampagne, der skal advare kommunens borgere mod at vaske bilen på villavejen.

Byrådet i Aalborg Kommune besluttede mandag at kommunen skal lave tilbagevendende kampagner, der skal oplyse borgerne om de miljøfarer, der er forbundet med at vaske sin bil på villavejen.

Sagen bunder i at Aalborg Kommune i stor stil har separatkloakering. Det betyder at regnvand, der ender i kloakristen på veje og gader løber direkte i åer og vandløb eller siver ned i undergrunden. Det øvrige spildevand ender i kommunens renseanlæg. Det vil sige, at hvis du vasker din bil på vejen eller i indkørslen, så ender bil-shampoo, olie, tungmetaller og andre miljøskadelige stoffer i naturen. Og det vil kommunen gøre noget ved.

Det er helt urimeligt og utidig indgriben i borgerens liv.

Sagen blev sendt til byrådet fra Miljø- og Energiforvaltningen, og på fohånd havde Thomas Krarup (K) været ude og kritisere forslaget.

- Det er helt urimeligt og utidig indgriben i borgerens liv. Der er i forvejen heftig regulering af hvilke midler, der må puttes i vaskemidler - det er da dér igennem sådan noget skal reguleres, skrev han 12. november til TV2 Nord som reaktion på Teknik- og Miljø-rådmand Lasse Olsens udtalelser om at denne beslutning var på vej.

Ifølge loven er det faktisk ulovligt at vaske sin bil, hvis vandet herfra, ender i naturen, men forvaltningen vurderer ikke, at det er noget borgerne er klar over, og derfor iværksættes nu en kampagne, der skal sende borgerne i vaskehallen - der i øvrigt bruger mindre vand, end hvis du selv vasker.