Christian er snart færdiguddannet, men ser frem mod en bekymrende fremtid

En "markant forringelse" og årsag til store bekymringer blandt studerende og organisationer. Sådan lyder reaktionen på, at dagpengesatsen fra 1. maj falder for dimittender.

Lige nu får en ung nyuddannet under 30 uden børn 14.106 kroner hver måned i to år på dagpenge, men per 1. maj sættes dimittendsatsen ned allerede efter tre måneder, mens dagpengeperiode sættes ned fra 2 år til 1 år.

- Det er bekymrende, for det bliver jo ikke billigere at leve, lyder det fra Christian Jul Nicolajsen, der snart bliver færdig med at læse erhvervsøkonomi på Aalborg Universitet.

Ikke sort/hvidt

Ændringen betyder, at nyuddannede får færre penge og en kortere periode med dagpenge. Noget, som Christian Juel Nicolaisen, der er specialestuderende, snart stifter bekendtskab med.

- Det fylder jo. Jeg har lidt opsparing, men det kommer jeg også til at stifte bekendtskab med, når jeg er færdig, for at få det til at hænge sammen, forsikrer han.

Studerende får som udgangspunkt 6.397 kroner per måned før skat i SU, og selvom Christian ligesom mange andre vil modtage flere penge efter endt uddannelse, er regnestykket ikke så simpelt, mener han

- Det, de har glemt, er, at man kan tage lån, og så er der en masse rabatter, man kan få som studerende.

En generel bekymring

Hos Studentersamfundet i Aalborg ser man også med bekymring på de nye satser.

- De skal ud og starte nyt liv og karriere, hvor man blandt andet måske skal flytte. Og man kan ikke længere bo billigt i studieboliger, fortæller Christian William Hansen, der er formand.

Han oplever, at udsigten til den økonomiske nedgang fylder meget hos de studerende.

- Der er en generel bekymring om, at det bliver dyrere at få økonomien til at hænge sammen også med flytninger og den situation, vi står i med inflation og krig, forklarer han.

Kan få modsatte effekt

Hos Magistrenes A-kasse vurderer man ikke, at dimittender vil motiveres til at komme hurtigere i job med færre penge.

- Det kan måske endda have den modsatte effekt, at de bliver stresset. De nyuddannede er i forvejen stressede og har i mange år været udskældte, så jeg kan slet ikke se de positive konsekvenser af den nye lovgivning, fortæller Mikkel Sandager, der er rådgiver i Magistrenes A-kasse.

Aftalen blev indgået i juni sidste år af den daværende socialdemokratiske regering, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

- Det er bare en rigtig dårlig idé, at man igen igen skærer på de studerende i et videnssamfund. Det er som om, vi igen er syndebukkende, fortæller Christian William Hansen.

Reglerne skal være med til at øge arbejdsudbuddet med knap 8000 personer i 2025.


Seneste nyt

fra Nordjylland