LIGE NU:

Cirkus Dannebrog strandet i Hals

Mangel på kvalificeret arbejdskraft tvinger muligvis Cirkus Dannebrog til at stoppe deres sommerturne.

Cirkus Dannebrog har netop optrådt i Øster Hurup og er nu draget videre mod Hals, som er næste destination på deres sommerturne.

Tidligere kunne de tage teltet ned og slå det op igen på få timer, så de kunne være klar til at give forestilling et nyt sted hver dag. Men i dag tager det op imod to døgn.

Cirkus Dannebrog har nemlig ikke kunne finde kvalificeret arbejdskraft til at klare opgaven. Siden sæsonens start for to måneder siden har de haft 50 forskellige teltarbejdere, som af forskellige årsager er droppet fra igen. Nu er de nede på fire og det er alt for lidt.

- Det specielle telt vi har kræver mindst 14-20 mand for at blive sat op, forklarer Dennie Enoch, der er teknisk direktør i Cirkus Dannebrog.

De seneste 14 år har Cirkus Dannebrog haft et fast crew bestående af 10 ukrainske teltspecialister. Men på grund af en ny regel om brug af arbejdskraft udenfor EU kan de ikke hyre dem mere og det giver store problemer.

- Jeg har jo skulle  finde folk fra andre EU-lande og jeg kan ikke finde nogen der vil rejse med cirkus og som har de rigtige kvalifikationer. Det er umuligt at finde, siger Dennie Enoch.

Lars Godbersen er bestyrelsesmedlem i Cirkusdirektørforeningen, og han er rigtig ærgerlig over, at de nye regler er med til at knække en branche, der i forvejen er presset.

- Man kan jo godt fra bureaukratiets side tænke: hvor svært er det at stille cirkustelte op? Men her taler vi om et firemastet telt med 14 motorer, der trækker teltet i alle mulige retninger. Et crew der kunne starte klokken 8 og være færdige klokken 11. Nu står de og knokler klokken 19 lige inden forestillingen, siger Lars Godbersen.

Både han og Dennie Enoch håber på en politisk håndsrækning, så cirkusbranchen på trods af de nye regler kan få lov til at fastholde den arbejdskraft, de altid har haft.

- Jeg håber, jeg kan få mine ukrainske folk tilbage, ellers må jeg stoppe, siger Dennie Enoch.