01:25

Coronavirus: Nordjysk direktør skaffer beskyttelsesmasker til kinesiske medarbejdere

Direktør i Atop Europe, Carsten Tidselbak, holder øje med udviklingen i Kina.

Konsekvenserne af udbruddet af coronavirus, der har spredt sig fra byen Wuhan i Kina til mindst 16 lande, kan nu også mærkes i nordjyske virksomheder.

Blandt andet i Nørresundby hvor direktøren i Atop Europe, Carsten Tidselbak, holder grundigt øje med udviklingen i Kina, da Atop-koncernen har flere end 10.000 ansatte i Kina.

- Hovedopgaven for mig lige nu er at skaffe beskyttelsesmasker til de ansatte, som snart møder ind på fabrikken efter det kinesiske nytår, siger Carsten Tidselbak.

Rift om maskerne

Han har på nuværende tidspunkt skaffet 29.000 masker, men han forventer at skulle skaffe yderligere op mod 30.000 masker.

- Og det er efterhånden noget af en opgave, da der er rift om maskerne på grund af situationen i Kina, så mange steder er maskerne udsolgt, siger Carsten Tidselbak.

02:25

Konsekvenserne af coronavirussen, der har spredt sig fra Kina til mindst 16 lande, kan nu også mærkes hos de nordjyske virksomheder.

Luk video

Virksomheden Atop producerer komponenter til fiberoptik. På fabrikken i Mianyang i Sichuan-provinsen i det vestlige Kina er der 10.000 ansatte, og på salgskontoret i Shenzhen er der 200 ansatte.

Carsten Tidselbak fortæller, at man lige nu afventer situationen Kina i forbindelse med coronavirus-udbruddet.

- Vi har heldigvis opbygget nogle lagre her i Europa, som vi altid gør i forbindelse med det kinesiske nytår, så på kort sigt rammer det os ikke, hvis produktionen i Kina bliver bremset, siger Carsten Tidselbak.

Underleverandører kan blive ramt

Hans bekymring på den lange bane går på, at underleverandørerne kan blive ramt, så Atop ikke kan opretholde produktionen.

- På den korte bane er vi lidt privilligerede, da vores produktion er i den vestlige del af Kina og dermed langt fra Wuhan, men vores salgsfunktion i Shenzhen kan blive ramt, siger Carsten Tidselbak.

Han har været i kontakt med direktøren i Shenzhen, og her er meldingen, at de ansatte på salgskontoret arbejder hjemmefra, når de møder ind mandag efter fejringen af det kinesiske nytår.

Coronavirussen er nu konstateret i mindst 16 lande, hovedsagligt i Asien - men også USA, Canada, Australien og Saudi-Arabien er ramt.

I Europa er smitten bekræftet i Frankrig og Tyskland.

Coronavirus

MERS-Coronavirus eller SARS er undertyper af coronavirus, som er en familie af RNA-virus, som findes i fugle og pattedyr.

Der findes flere grupper coronavirus, hvoraf de fleste er ufarlige og en almindelig årsag til forkølelse og luftvejsinfektioner.

En særlig variant af coronavirus gav anledning til SARS-epidemien i 2003.

I 2012 og 2013 har der været påvist en ny type coronavirus kaldet MERS-Coronavirus eller MERS-CoV.

Siden december 2019 er der fundet flere tilfælde af lungebetændelse i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Sygdomstilfældene er fundet associeret med en ny type coronavirus.

Kilde: Sundhedsstyrelsen