LIGE NU:

COWI: Autisme-unge med IT-uddannelse skaber værdi for virksomheder

Unge autister er eftertragtede af virksomheder, når de har gennemført IT-uddannelse til unge med Autisme Spektrum Forstyrrelse.

For mange unge betyder diagnosen Autisme Spektrum Forstyrrelse, at man bliver henvist til et liv på offentlig forsørgelse. Men hvis de unge gennemfører en målrettet IT-uddannelse, kan de blive værdiskabende og efterspurgt arbejdskraft i erhvervslivet efter kun tre års intensiv IT-uddannelse.

Det viser en ny undersøgelse, som COWI har gennemført. 

Fakta fra COWI analysen

Hos AspIT, der laver erhvervsrettede IT-uddannelser for unge i hele landet og har en afdeling i Aalborg, har man stor succes med IT-uddannelse af unge med autisme. Uddannelsen betyder, at de unge kan bytte en titel som arbejdsløs ud med titlen som IT-medarbejder, og en meningsfuld hverdag i fællesskab med andre.

Ikke alene begynder fire ud af fem elever direkte i arbejde efter endt uddannelse. Fem år senere er de tre af dem stadig i job.

- Det er ikke tilfældigt. Vi arbejder systematisk på at få vores elever ud i et fagområde, der i den grad efterspørger dygtige IT medarbejdere. Det er win-wind for både eleven, virksomheden og samfundet. Alternativet er et liv på overførselsindkomst for langt de fleste af vores elever, siger afdelingsleder Linda Thrysøe fra AspIT Nordjylland i Aalborg.

Men det er ikke kun den enkelte ung på AspIT, der har gavn af uddannelsen. Også virksomheder og kommuner får fordele, siger COWI.

Cowi konkluderer, at med en årlig pris på 250.000 kroner pr. elev og en meget hurtig tilbagebetalingstid til samfundet i form af øget produktion og flere skatteindtægter, er AspIT en både effektiv og billig samfundsøkonomisk investering.