01:45

Dansk astronaut på besøg i Klarup

Danmarks første og hidtil eneste mand i rummet, var i dag inviteret på Klarup Skole af to elever for at holde foredrag.

For halvandet år siden boede han i rummet og mandag havde han så taget turen til Klarup Skole for at fortælle om sit arbejde på den internationale rumstation og sit arbejde med teknologi i rummet.

- Det er spændende, fordi jeg kan genkende den glæde og entusiasme som børnene viser, som den jeg selv havde, da jeg var dreng og gik i skole, fortæller Andreas Mogensen om muligheden for at komme ud og fortælle om sine oplevelser.

Besøget var arrangeret af to niende klasses elever på skolen, der på egen hånd havde fået astronauten forbi.

- Vi har begge to en stor interesse indenfor naturfag og fysik og astronomi og generelt bare rummet. Generelt bare naturfag, vi går på den naturfaglige toning her på Klarup skole, så vi har noget for det der naturfag, og så er rumfart bare toppen af poppen, fortæller Anne Bloch Rindsig og Frederik Bech, der havde arrangeret besøget.

Det glæder den danske astronaut, der til dagligt arbejder i Houston, at det ikke kun er turen i rummet, men også videnskaben der driver de unge mennesker.

- Det lyder fantastisk, fordi et af formålene med det her, det er jo også at vise de unge, hvor spændende de naturvidenskabelige og tekniske fag er og så forhåbentlig inspirere dem til at vælge en karriere som forsker eller ingeniør, fordi det er det, vi har brug for i samfundet.

Arrangørerne gik ikke skuffede hjem fra foredraget fra Danmarks første og hidtil eneste mand i rummet.

- Det var fantastisk, det var spændende ligesom vi havde regnet med at det ville blive. Det var meget fascinerede, vi har jo læst meget om ham og set programmerne om ham, fortæller de to arrangører

Selvom livet som astronaut ikke er den helt store drøm, så er det alligevel ikke nogen dum ide.

- Det er ikke karrieredrømmen, men hvis der kommer nogen og tilbyder mig en tur i rummet, så siger jeg i hvertfald ikke nej, fortæller Frederik Bech.

Efter foredraget fortsatte Andreas Mogensen videre til Støvring Gymnasium.