LIGE NU:

Den 3. Limfjordsforbindelse: Alternativet ønsker ny undersøgelse

Statsminister Mette Frederiksen har tirsdag forholdt sig til den nordjyske infrastruktur, da der var spørgetime i Folketingssalen.

- Jeg ved jo, at Statsministeren kommer fra Aalborg, og der har jeg også haft min gang.

Sådan lød indledningen i dag på en spørgerække fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, til statsminister Mette Frederiksen, da der var spørgetime i folketingssalen.

Du kan læse hele ordlyden af spørgsmål og svar nederst i artiklen.

Uffe Elbæk og Mette Frederiksen har begge en fortid i Nordjyllands største by, og derfor havde Alternativets leder måske håbet på, at de også deler en politisk vision for infrastrukturen i Aalborg.

Tirsdag valgte han derfor at spørge ind til placeringen af den tredje limfjordsforbindelse og særligt planerne om en Egholm-forbindelse:

- Jeg er sikker på, at statsministeren også har besøgt Egholm og ved, at det er en fuldstændig unik naturperle. Der har man så besluttet at køre en motorvej tværs igennem det her meget smukke, meget dyrebare område. Derfor er mit første spørgsmål, hvad tænker statsministeren om den beslutning, og hvad skal der eventuelt gøres om? Spurgte Uffe Elbæk, Alternativet.

- Nordjylland sander til trafikalt

Statsminister Mette Frederiksen slog herefter fast, at hun støtter en tredje limfjordsforbindelse, fordi hun mener, den er nødvendig for Nordjylland:

- Nordjylland har behov for en tredje limfjordsforbindelse, fordi det trafikalt sander til, hvad enten det er i tunnelen eller den eksisterende bro. Det er der behov for, og vi står fuldstændig ved den aftale, der er lavet nogle år tilbage i forhold til behovet for en tredje limfjordsforbindelse, sagde statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet.

Herefter forholdte statsministeren sig til placeringen af den tredje limfjordsforbindelse, hvor hun svarede, at der endnu ikke er truffet en konkret beslutning om placeringen af anlægget, men at den tredje limfjordsforbindelse skal diskuteres på et tidspunkt i denne valgperiode.

Ønsker ny miljøundersøgelse

Svaret fik Uffe Elbæk fra Alternativet til at stille et opfølgende spørgsmål, hvor han argumenterede for, at et tredje tunnelrør ville være bedre for naturen og økonomien end en forbindelse over Egholm.

Alternativet ønsker, at placeringen af limfjordsforbindelsen undersøges nærmere med en såkaldt VVM-undersøgelse, der står for Vurderinger af Virkninger på Miljøet. Uffe Elbæks andet spørgsmål lød til sidst:

- Vil statsministeren være med til at overveje, at man kan se på det med nye øjne?

Til spørgsmålet svarede statsminister Mette Frederiksen, at hun altid er klar på at se tingene med åbne øjne, men hun vil ikke være med til at tegne linjetegninger. I stedet skal økonomien på plads:

- Jeg synes, at det er afgørende politisk, at der er finansiering, når vi diskuterer infrastruktur til at få lavet de forandringer og de udvidelser af vores infrastruktur, der er behov for og gerne gøre det grønnere end det, den tidligere regering magtede, da man lavede infrastruktur på det tidspunkt. Men jeg vil nødigt være den, der som statsminister sidder og bestemmer om en linjeføring skal gå det ene eller det andet sted.

SPØRGSMÅL OG SVAR I SALEN

Hør hvad medlem af Folketinget for Alternativet, Susanne Zimmer, mener om statsministerens svar på spørgsmålet om Egholm-forbindelsen: