Foto: Folketingets TV

Den 3. Limfjordsforbindelse: Alternativet ønsker ny undersøgelse

Statsminister Mette Frederiksen har tirsdag forholdt sig til den nordjyske infrastruktur, da der var spørgetime i Folketingssalen.

- Jeg ved jo, at Statsministeren kommer fra Aalborg, og der har jeg også haft min gang.

Sådan lød indledningen i dag på en spørgerække fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, til statsminister Mette Frederiksen, da der var spørgetime i folketingssalen.

Du kan læse hele ordlyden af spørgsmål og svar nederst i artiklen.

Uffe Elbæk og Mette Frederiksen har begge en fortid i Nordjyllands største by, og derfor havde Alternativets leder måske håbet på, at de også deler en politisk vision for infrastrukturen i Aalborg.

Tirsdag valgte han derfor at spørge ind til placeringen af den tredje limfjordsforbindelse og særligt planerne om en Egholm-forbindelse:

- Jeg er sikker på, at statsministeren også har besøgt Egholm og ved, at det er en fuldstændig unik naturperle. Der har man så besluttet at køre en motorvej tværs igennem det her meget smukke, meget dyrebare område. Derfor er mit første spørgsmål, hvad tænker statsministeren om den beslutning, og hvad skal der eventuelt gøres om? Spurgte Uffe Elbæk, Alternativet.

- Nordjylland sander til trafikalt

Statsminister Mette Frederiksen slog herefter fast, at hun støtter en tredje limfjordsforbindelse, fordi hun mener, den er nødvendig for Nordjylland:

- Nordjylland har behov for en tredje limfjordsforbindelse, fordi det trafikalt sander til, hvad enten det er i tunnelen eller den eksisterende bro. Det er der behov for, og vi står fuldstændig ved den aftale, der er lavet nogle år tilbage i forhold til behovet for en tredje limfjordsforbindelse, sagde statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet.

Herefter forholdte statsministeren sig til placeringen af den tredje limfjordsforbindelse, hvor hun svarede, at der endnu ikke er truffet en konkret beslutning om placeringen af anlægget, men at den tredje limfjordsforbindelse skal diskuteres på et tidspunkt i denne valgperiode.

Ønsker ny miljøundersøgelse

Svaret fik Uffe Elbæk fra Alternativet til at stille et opfølgende spørgsmål, hvor han argumenterede for, at et tredje tunnelrør ville være bedre for naturen og økonomien end en forbindelse over Egholm.

Alternativet ønsker, at placeringen af limfjordsforbindelsen undersøges nærmere med en såkaldt VVM-undersøgelse, der står for Vurderinger af Virkninger på Miljøet. Uffe Elbæks andet spørgsmål lød til sidst:

- Vil statsministeren være med til at overveje, at man kan se på det med nye øjne?

Til spørgsmålet svarede statsminister Mette Frederiksen, at hun altid er klar på at se tingene med åbne øjne, men hun vil ikke være med til at tegne linjetegninger. I stedet skal økonomien på plads:

- Jeg synes, at det er afgørende politisk, at der er finansiering, når vi diskuterer infrastruktur til at få lavet de forandringer og de udvidelser af vores infrastruktur, der er behov for og gerne gøre det grønnere end det, den tidligere regering magtede, da man lavede infrastruktur på det tidspunkt. Men jeg vil nødigt være den, der som statsminister sidder og bestemmer om en linjeføring skal gå det ene eller det andet sted.

SPØRGSMÅL OG SVAR I SALEN

Uffe Elbæk, Politisk leder, Alternativet: 

Den sag, som jeg vil tage op er en lokal sag. Den rummer mange af de udfordringer, vi står over for – vi skal gentænke løsninger og kigge på løsninger med nye øjne. Måske også de beslutninger, vi har truffet, der måske kan gøres bedre og også kan gøres om.

 

Jeg ved jo, at Statsministeren kommer fra Aalborg, og der har jeg også haft min gang. Jeg er sikker på, at Statsministeren også har besøgt Egholm og ved, at det er en fuldstændig unik naturperle med blomsterliv, fugleliv og dyreliv. Natura2000-område. Der har man så besluttet – og det er ikke statsministerens ansvar, det er en infrastrukturplan, som statsministeren har overtaget fra den tidligere regering – men man har i hvert fald besluttet at køre en motorvej tværs igennem det her meget smukke, meget dyrebare område.

 

Derfor er mit første spørgsmål, hvad tænker statsministeren om den beslutning, og hvad skal der til for eventuelt at gøre den om?

 

Mette Frederiksen, Statsminister, Socialdemokratiet:

Først vil jeg gerne tilkendegive, at jeg kender Egholm særdeles godt. Jeg var der sidste år til min fars 70-års fødselsdag, og det er helt rigtigt, at det er et dejligt udflugtssted, når man er aalborgenser. Det har det i øvrigt været igennem hele mit liv.

 

Når det handler om den tredje limfjordsforbindelse, så er der et par ting, der er vigtige at dvæle ved. Det ene er, at Nordjylland har behov for en tredje limfjordsforbindelse, fordi det trafikalt sander til, hvad enten det er i tunnelen eller den eksisterende bro. Så det er der behov for. Og vi står fuldstændig ved den aftale, der går nogle år tilbage, som er lavet bredt i folketinget i forhold til behovet for en tredje limfjordsforbindelse.

 

Der er ikke truffet konkret beslutning om anlægget af den tredje limfjordsforbindelse. Det er jo en beslutning, vi har foran os. Den tidligere regering lavede jo en infrastrukturaftale med et meget spinkelt flertal. Et flertal, der bortfaldt efter valget, og det betyder, at vi skal jo på et tidspunkt i gang med at diskutere en egentlig infrastrukturaftale her i Folketinget, og i denne valgperiode kommer vi også til at diskutere den tredje limfjordsforbindelse.

 

Uffe Elbæk, Politisk leder, Alternativet: 

Det er helt korrekt, at alle er enige om, at der skal være en tredje forbindelse i Aalborg. Men der er jo et rigtig godt alternativ til Egholm-projektet. Nemlig, at man får et tredje rør til Limfjordstunnelen. Den er for det første billigere, den kan tage betydeligt mere trængsel, jeg tror, det er noget med tre milliarder billigere, faktisk, den har meget større folkelig opbakning blandt borgerne i Aalborg, der er flere, der vil bruge den.

 

Så mit spørgsmål er, at når man nu har et alternativ, der er meget bedre, burde vi så ikke sammen oprigtigt have den nysgerrighed at finde ud af, om den beslutning kan gentænkes?

 

Og for at gøre det, så kræver det i hvert fald en VVM-undersøgelse, hvor man beslutter, at man vil lave en ny VVM-undersøgelse for Egholm, men ikke for det tredje tunnelrør. Så mit spørgsmål til statsministeren er, vil statsministeren være med til at overveje, at man kan se på det med nye øjne?

 

Mette Frederiksen, Statsminister, Socialdemokratiet:

Jeg synes altid, at man skal se på tingene med åbne øjne. Men jeg vil nødigt lande i – selvom jeg har boet mange år i Aalborg, og jeg er født og opvokset der – at det er mig, der ligefrem skal sidde og tegne linjetegninger. Det tror jeg også er godt for resten af landet, hvis det ikke er med ført hånd fra min side eller fra andre politikeres side.

 

Derfor synes jeg, at det, der er det afgørende politisk, det er at sikre, at der er finansiering, når vi diskuterer infrastruktur til at få lavet de forandringer og de udvidelser af vores infrastruktur, der er behov for og gerne gøre det grønnere end det, den tidligere regering magtede, da man lavede infrastrukturaftale på det tidspunkt. Men jeg vil nødigt være den, der som statsminister skal sidde og bestemme om en linjeføring skal gå det ene eller det andet sted.

Hør hvad medlem af Folketinget for Alternativet, Susanne Zimmer, mener om statsministerens svar på spørgsmålet om Egholm-forbindelsen:

01:04 Luk video