Det superdyre sygehus: Hvordan kunne budget og tidsplan skride så meget?

Da Martin Kjær den 1. april i år tiltrådte som ny projektdirektør for Nyt Aalborg Universitetshospital, vidste han godt at projektet ikke kørte på skinner. Og der gik ikke længe, før han også vidste, at en stor forsinkelse af byggeprojektet næppe kunne undgås. Det fortæller han i magasinet ”Indblik”.

Hør Indblik som podcast her:

For nøjagtig en uge siden fik offentligheden kendskab til det, som Martin Kjær i løbet af de seneste fem måneder har kunnet fornemme konturerne af:

En forsinkelse af byggeriet af det nye universitetshospital i Aalborg på godt fire år og en overskridelse af budgettet på 1,37 milliard kroner.

Inden Region Nordjylland, med regionsrådsformand Mads Duedahl i spidsen, den 19. september holdt pressemøde om det omdiskuterede sygehusbyggeri, havde Martin Kjær som nyansat projektdirektør brugt godt fem en halv måned på at komme til bunds i byggeprojektet. 

Et projekt, som i de forgangne år løbende er blevet ramt af budgetoverskridelser og problemer med tidsplanen.

Den stille byggeplads

At projektet ikke forløb planmæssigt, fornemmede Martin Kjær hurtigt efter sin tiltrædelse: 

- Noget af det første, jeg bed mærke i, og som jeg undrede mig meget over, var, at jeg ikke syntes, der var ret mange håndværkere på byggepladsen. Det er jo en kæmpe byggeplads, men når man gik rundt der, var der alt for lidt aktivitet i forhold til, hvad der burde være. Så allerede der kunne jeg fornemme, at noget ikke var, som det skulle være, fortæller han.

Aalborg Nyt Universitetshospital, NAU, er forsinket og står først færdigt i 2026.
Aalborg Nyt Universitetshospital, NAU, er forsinket og står først færdigt i 2026.

Det var kort før sommerferien, at byggeledelsen på et møde fortalte Martin Kjær, at de forventede endnu en forsinkelse af byggeriet. Denne gang på fire-seks måneder.

- Og allerede der kunne jeg godt fornemme, at ’det stopper sikkert ikke her’. Og så er der ikke andet at gøre end at komme til bunds. Så jeg samlede hele det hold, som har arbejdet med tidsplaner – og fik nye kræfter til. Og så handler det om at bevare roen, bruge sin sunde fornuft og sætte tingene sammen i den rigtige rækkefølge, fortæller Martin Kjær.

Håbede, at han tog fejl

Efterhånden som arbejdet med tidsplanen skred frem, bad Martin Kjær desuden om at få eksterne konsulenter til at se på tidsplanen med friske øjne. For det virkede mere og mere usandsynligt, at forlængelsen af projektet kunne holdes indenfor de fire-seks måneder.


- Inderst inde håbede jeg jo, at jeg ikke havde ret. Fordi jeg vidste jo godt, at hvis jeg kom og sagde, at ’nu skrider det hele med to år eller mere,’ så ville jeg skuffe rigtig mange mennesker. Det har jo store konsekvenser. Så jeg håbede et eller andet sted, at det jeg havde set, ikke var rigtigt, siger han.

Resultatet af den gennemarbejdede tidsplan var dog ikke til at komme udenom:

Som planen ser ud nu, kommer de første patienter ikke til at modtage behandling på det nye universitetshospital i Aalborg før midten af 2026. Seks år senere end oprindeligt planlagt og med et prisskilt mange hundrede millioner kroner højere end forventet.

Hvordan Martin Kjær planlægger at holde projektet på sporet, og om han tør garantere, at vi nu har hørt det sidste til budgetoverskridelser og bøvl med tidsplanen, er også nogle af de spørgsmål, som ”Indblik” kommer omkring denne gang. 

Du kan se hele interviewet med Martin Kjær allerede nu i playeren eller i aften på TV2 Nord Salto klokken 19.50.


Seneste nyt

fra Nordjylland