LIGE NU:

Detektorjagt gav jackpot: 80 historiske sølvmønter fundet på mark ved Nibe

I et skovbryn tæt ved Sebbersund har arkæologer gjort et historisk fund - et fund der går helt tilbage til Christian 4.

To nordjyske mænd gjorde sidste efterår noget af et fund i et skovbryn på en mark nær Sebbersund ved Nibe. Da deres metaldetektorer pludselig gav udslag, og jorden blev undersøgt nærmere, dukkede 30 sølvmønter nemlig op.

Onsdag i denne uge - knapt et år efter det oprindelige fund - kunne arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum endelig komme ud og undersøge fundet nærmere - og her blev sølvskatten mere end fordoblet, så der i alt nu er fundet godt 80 sølvmønter på marken.

 
 
Foto: Fjorden Arkitekter, Hobro

Har ligget i jorden i 400 år

De historiske sølvmønter har siden vist sig at være omkring 400 år gamle - fra første halvdel af 1600-tallet. Det var i den periode kongen i Danmark hed Christian - og var den fjerde af sin slags.

Christian 4. var en konge, der i høj grad førte Danmark i krig, men da sølvskatten fra Sebbersund blev gravet ned, var det nok nærmere på grænsen af fredstid. Det er i hvert fald den historiske vurdering fra Nordjyllands Historiske Museum.

Den yngste af mønterne stammer fra 1631, og det var på den tid, at Christian 4.'s engagement i Trediveårskrigen sluttede. Det ellers besatte Jylland blev givet tilbage til Danmark, og de kejserlige tropper fra Tyskland trak sig tilbage. Den nedgravede skat kan, vurderer arkæologerne, have en relation til troppernes tilbagetrækning - eller til et efterspil som følge af deres tilstedeværelse.

- Men vi ved jo ikke noget med sikkerhed, men vi kan jo gætte på, at det hænger sådan sammen, siger arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum, Christin Klinge, som har været med ude for at undersøge fundområdet nærmere.

Hvad kan være danefæ?

Hverdagsmønter - i ringe stand

De to detektorjægere kan nu se frem til danefæsgodtgørelse, men hvor meget de får for deres fund, kan Christian Klinge fra Nordjyllands Historiske Museum ikke udtale sig om. Det er op til Nationalmuseet at vurdere.

Noget han kan udtale sig om er selve mønterne, som desværre ikke er i den bedste stand.

- Men de har altså også ligget i jorden i 400 år, og de har været udsat for en del landbrugsarbejde gennem årene, fortæller arkæologen, der var med til at finde mønterne spredt ud over et mindre område i skovbrynet.

- Der er blevet pløjet henover dem flere gange, så vi har ikke på den måde fundet det hul de blev gravet ned i for 400 år siden, men ud fra den måde de var spredt, tør jeg godt, inden for to meter, pege på den plet, hvor de blev gravet ned, fortæller han videre.

Der er tale om en skat af det Christian Klinge kalder hverdagsmønter. Det er datidens énkroner og tokroner, og selvom det bestemt ikke er så fornemt som at finde en stor skat af de fineste mønter, er det et historisk vigtigt fund.

- Det er de mønter, man brugte til daglig, og selvom den her skat består af ret mange mønter, så siger det noget om møntcirkulationen i samfundet, omløbstiden og generelt noget om brugen af mønter i første halvdel af 1600-tallet. Det er et fund, der kan være med til at nuancere vores fælles historie.

 
 
Foto: Fjorden Arkitekter, Hobro