Isbjørneungernes første døgn: Snart vil det vise sig, om alle unger overlever

Natten til torsdag kom tre isbjørneunger til verden i Aalborg Zoo. Fredag er der godt gang i hulen, og alle tre unger er stadig i live.

Tre nye beboere kom natten til torsdag til verden i Aalborg Zoo. De første tre dage er afgørende for ungernes skæbne, og det er sjældent, alle overlever, men indtil videre går det tilsyneladende godt i den lille isbjørnehule.

Det fortæller dyrepasser Frank Thomsen.

- På de billeder, jeg har set indtil videre, er der fuld skrald på. Så jeg tror på, at det går godt, siger Frank Thomsen.

Han har svært ved at løsrive sig fra skærmen, der via et direkte signal viser, hvad der foregår i hulen. Et signal, du også kan følge lige her:

Live TV Luk video

Født med en lille madpakke i systemet

Når isbjørneungerne bliver født, har de lidt mad i systemet, som giver dem energi til at komme til patterne og suge sig fast for at få den fedtholdige mælk i maven. Kommer ungerne imidlertid ikke i gang med at suge næring til sig, har de efter tre dage ikke længere energi tilbage.

Det er derfor, de første tre dage er så kritiske.

Hvis nogen af ungerne ikke har fået næring nok, vil det formentlig kunne ses sidst på dagen fredag.

- Så begynder de at blive slappe og ligge lidt stille, siger Frank Thomsen.

Dør en isbjørneunge, vil den 19-årige mor Malik skubbe den væk, fordi hun mister interessen.

Stor interesse for ungerne

Nyheden om isbjørneunger har fået stor opmærksomhed – både i Nordjylland, men også i udlandet, fortæller Frank Thomsen.

De fleste kommentarer er positive. Der er dog nogen, der kommenterer på, at det er synd, at ungerne ikke har strøelse. Det er der dog en forklaring på.

- Malik gider ikke strøelse. Det ved vi fra tidligere. Ungerne ligger desuden det meste af tiden på hendes ben med det andet ben henover. De ligger totalt isoleret i den varmeste lille pelshule og nyder livet, siger Frank Thomsen.

01:27 Luk video

Også størrelsen på fødehulen har fået kommentarer med på vejen. Flere mener, at den er for lille.

- Vi har kigget på, hvordan isbjørnehuler i naturen ser ud. Her laver isbjørnene så lille et rum som muligt, som de kan varme med deres egen kropsvarme og udåndingsluft. Begynder man at lave et kæmpe rum, der skal varmes op, kan det få betydning, når ungerne så skal udenfor, hvor det ikke er sikkert, der er varmt. Lige nu skal ungerne danne pels, så de kan holde varmen, siger Frank Thomsen.

Stressende at få isbjørneunger

For dyrepasserne kan det til tider være nervepirrende med unger i isbjørneanlægget.

- Det er sådan en sjov fornemmelse. Vi glæder os til at isbjørneungerne kommer, men det er lidt en stressfaktor samtidig, for vi går jo og kigger på skærmen hele tiden, siger Frank Thomsen.

De ligger totalt isoleret i den varmeste lille pelshule og nyder livet

Frank Thomsen, dyrepasser

Når ungerne bliver større, kan de snildt sove lange lure. Det er skønt for mor Malik – og svedfremkaldende for dyrepasserne, der ser med fra den anden side af skærmen.

- De kan ligge helt stille, og så sidder man og kigger på skærmen og tænker ”åh nej, åh nej!”. Så giver de et lille spjæt - og så kan man ånde lettet op, siger Frank Thomsen med et grin.

Selv har han svært ved at holde helt fri, når der er unger.

- Jeg kan ikke lade være med at tænde telefonen derhjemme og tjekke, at alt er vel. Det er det sidste, jeg gør, inden jeg går i seng, og det første jeg gør, når jeg står op, siger dyrepasseren.

00:52 Luk video