Foto: Aalborg Zoo

00:24

Store udendørskoncerter i Mølleparken i Aalborg stresser dyrene i zoologisk have, der ligger få hundrede meter derfra. Derfor har Aalborg Zoo nu bedt Aalborg Kommune om at sløjfe fremtidige koncerter i parken af hensyn til dyrenes velfærd. Meldingen fra kommunen er at man ikke aflyser planlagte koncerter - men tager henvendelsen alvorligt.

1 af 2

Dyr i Aalborg Zoo bliver stresset af Seebach og 90’er fest

Dyrene i Aalborg Zoo bliver stresset af den høje musik, der kommer fra koncerter i Mølleparken. Nogle dyr spiser ligefrem ikke i flere dage efter koncerter.

Når Rasmus Seebach og 90’er fest brager ud fra højtalerne i Mølleparken i Aalborg, så er der specielt en af parkens naboer, der er utilfredse.

Dyrene i Aalborg Zoologiskhave bliver nemlig decideret stresset af musikken fra koncerterne i Mølleparken.

- Vi kan se at dyrene får en anderledes adfærd, når der er koncerter i Mølleparken, siger direktør i Aalborg Zoo, Henrik Johansen.

Det er specielt elefanterne, rovdyrene og aberne i Aalborg Zoo, der ændrer adfærd, når ’Olivia’ og de andre kendte hits fra Rasmus Seebach bliver spillet fra scenen i Mølleparken. Dyrene bliver urolige af den høje musik, men der er også mere direkte indikationer på, at dyrene bliver decideret stressede af larmen fra Mølleparken.

- Nogle af dyrene, herunder aberne, får tynd mave, efter der har været koncert i Mølleparken, og tynd mave er et typisk tegn på stress hos dyrene, fortæller Henrik Johansen.

Spiste ikke i flere dage

De værste tegn på stress og anderledes adfærd har de i Zoo dog oplevet fra deres dværgflodheste. Dværgflodhestene er det dyr i Aalborg Zoologiskhave, som bor længst væk fra Mølleparken overhovedet alligevel reagerede de voldsomt efter en koncert.

- De var indendørs under koncerten, men efter koncerten smed de sig i vandet og blev der i flere dage uden at spise, siger Henrik Johansen.

Dyrenes reaktion på musikken er noget, som de har oplevet igennem flere år i Aalborg Zoo. Selvom der lige nu er et maksimum på tre koncerter i Mølleparken, så håber de i Aalborg Zoo på, at koncerter fremover bliver rykket til et andet spillested.

Aalborg Kommune kigger på alternativer

Et håb de måske kan få opfyldt af Aalborg Kommune, som er villige til at se på, om koncerter fremover kan blive holdt et andet sted end Mølleparken.

- Jeg har været i dialog med zoo, for det er ikke holdbart for os, at der er problemer med dyrevelfærd. Derfor har vi nedsat en arbejdsgruppe der skal finde et andet sted, hvor koncerter fremover kan holdes, siger rådmand for sundheds- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Duedahl (Venstre).

De koncerter der er planlagt i Mølleparken vil blive afholdt i Mølleparken, således at man ikke skal aflyse koncerter med blandt andre Maroon 5.

- Nu er der booket fuldt i år med tre arrangementer, men som jeg ser det, så kan det godt være, at Mølleparken ikke bliver brugt i fremtiden. Men det kan godt være, at der går et eller to år inden vi har fundet et andet sted, der er brugbart, siger Mads Duedahl (Venstre).

Lige nu kigger de i Aalborg Kommune blandt andet på området omkring dyreskuepladsen i Skalborg, men intet er på nuværende tidspunkt et bedre bud en andet.

Netop, at man i kommunen er begyndt at kigge på alternative områder til Mølleparken, er de glade for i Aalborg Zoo.

- Det er jeg rigtig glad for, at man tager alvorligt fra politisk side, siger Henrik Johansen.