Efter storbrand: Flere står med asbestfrygt
Siden Løvvangskolen nedbrændte har sundbynitter været i tvivl om, hvad de skulle gøre med det nedfald, som landede i haver og på biler.
Og nu melder Aalborg Kommune ud, hvordan borgerne skal forholde sig til muligt giftigt materiale.
Kommunen har været ude og besøge de fire institutioner, der ligger i umiddelbar nærhed af den nedbrændte skole. Og her lyder meldingen, at institutionerne er på den sikre side, hvis de vasker legeredskaber af, inden de benyttes af børnene.
Her vil kommunen også visuelt inspicere institutionernes ventilationsanlæg, ligesom filtrene i anlæggende bliver skiftet, hvis det er nødvendigt. Det forventes, at det arbejde er færdigt inden weekenden.
På det markerede område på kortet, er der risiko for at finde materiale, der indeholder asbest. Derfor er området afspærret, og borgere skal holde sig væk fra det. Her er det Skadesservice, som står for oprydningen.
Øst for Løvvangskolen frem til Central Kirkegården er der mulighed for at finde sod og små stykker brændt affald. Hvis man finder det i sin have, kan man smide det i restaffald. Vask efterfølgende flader og redskaber af med sæbevand.
Øst for Central Kirkegården samt nord for Vangen og syd for forbindelsesvejen vurderer Aalborg Kommune, at der ikke er risiko for sod og brændt affald. Hvis man alligevel finder det, kan man smide det i restaffald.
Også her skal man efterfølgende vaske flader og redskaber af med sæbevand.
I umiddelbar nærhed ligger også en del kolonihaveforeninger. Om man kan spise frugt og grønt fra haven, ved kommunen endnu ikke.
Kommunen er i dialog med fødevarestyrelsen og forventer at blive klogere onsdag.
Aalborg Kommune er derudover også i dialog med firmaet Recover, der er en skadesservice. De fortæller til TV2 Nord, at de i dialog med kommunen om 10-12 opgaver, der relaterer sig til gårsdagens brand.
Derudover har firmaet også fået en eller to henvendelser fra forsikringsselskaber, der relaterer sig til branden.
"På nuværende tidspunkt afventer vi en tilbagemelding fra Aalborg Kommune omkring den fremadrettede proces. Så snart at screeningen er gennemført kan vi sammen med kommunen gå i gang med det egentlige oprydningsarbejde. Her følger vi myndighedernes retningslinjer som blandt andet fremgår af Asbestvejledningen, som også indbefatter at vi får anvist, hvor og hvordan vi skal aflevere asbestaffaldet, anmeldelse af arbejdet til Arbejdstilsynet samt sikring af de involverede medarbejdere med personlige værnemidler og hygiejneforanstaltninger," skriver Recover i et skriftligt svar til TV2 Nord.