LIGE NU:

Efter TV 2-dokumentar: Aalborg offentliggør rapporter for vuggestuer og børnehaver

Det skal være nemmere at gennemskue kvaliteten af sit barns daginstitution. Det mener Aalborg Kommune, der nu vil offentliggøre tilsynsrapporter fra institutionerne.

Tirsdag rullede dokumentaren ”Daginstitutioner bag facaden” over skærmen på TV 2. Dokumentaren, der er optaget med skjult kamera, viser kaotiske tilstande i flere københavnske institutioner, og pædagoger og pædagogmedhjælpere, der ikke trøster, men i stedet hæver stemmen over for børnene.

Dokumentaren fortæller også, at flere tilsynsrapporter har påvist alvorlige problemer i institutionerne. Alligevel er tilsynsrapporterne blevet holdt hemmelige for offentligheden. Det er ikke et lovkrav, at tilsynsrapporter skal være offentlige. 

I Aalborg Kommune bliver der også ført løbende tilsyn med institutionerne, og også her har rapporterne hidtil været skjult for forældre og andre interesserede.

Her kan du finde rapporterne. 

Men dokumentaren har gjort indtryk, og onsdag har Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen meddelt, at rapporterne fremover kommer til at ligge på institutionernes hjemmeside. Offentliggørelsen af rapporterne for de forskellige daginstitutioner i Aalborg vil ske inden udgangen af uge 23.

- Vi arbejder ud fra, at hvis der er noget, der ikke er i orden, så skal man komme og sige det. Vi går efter en stor åbenhed, og lige så væsentligt er det, at når vi konstaterer noget, så gør vi noget ved det, siger Hans Christian Mariegaard, der er børne- og familiechef i Aalborg Kommune. 

Demonstrationer for bedre normeringer

I TV 2-dokumentaren fremgår det også, at pædagoger og pædagogmedhjælpere ofte er alene med mange børn på stuen. Tilbage i april var flere forældre og pædagoger på gaden i Aalborg for at demonstrere for bedre normeringer i børnehaver og vuggestuer. 

Der er nemlig stor forskel på, hvor mange børn der er til hver pædagog i de forskellige kommuner. I Aalborg er der i gennemsnit 5,8 børn per pædagog, mens Jammerbugt Kommune er den nordjyske kommune, der har den dårligste normering. Her er der i gennemsnit 7,7 børn per pædagog i daginstitutionerne.

Disse tal er regnet ud fra, hvor mange voksne og børn, der er tilknyttet institutioner på kommuneplan. Når det kommer til den daglige drift, vil der være flere børn per voksen, da der for eksempel ikke er regnet kurser, ferie, dokumentationsarbejde og sygdom med. 

Herunder kan du se et kort over normeringerne i din kommune:

 
 
Foto: Grafik

Bekymrede forældre

En af dem, der har set TV2-dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden" er Helle Hedin, der arbejder som receptionist i Aalborg: 

- Man bliver ked af det og får ondt af forældrene og ikke mindst børnene. Men også institutionen, for tænk at man kan komme så langt ud, at man bliver så presset, siger Helle Hedin.

Hun har selv et barn i daginstitution i Aalborg, men mener ikke, at problemet er det samme i Aalborg som i København. Til gengæld kan hun godt være bekymret for, hvad dokumentaren får af betydning for pædagogernes omdømme:

- Så er det jo også noget med, stakkels vores pædagoger, for der er jo ekstra øjne på dem nu, og man kan jo godt tro, at der er nogen, der kan blive lidt mistroiske og kan begynde at tvivle på dem, siger Helle Hedin.

Hos pædagogernes landsforening BUPL har det også været ubehageligt at se med i dokumentaren:

- Jeg var faktisk lidt flov på mit fags vegne, men hvor jeg så tænker, at det er ikke sådan, det foregår alle steder, overhovedet, siger Liselotte Thomsen, der er formand for BUPL Nordjylland.

Her kan du se et indslag fra den 6. april 2019, da forældre og pædagoger gik på gaden for at demonstrere mod dårlige normeringer i daginstitutioner. 

Ny tilsynsmetode

Udover offentliggørelsen af tilsynsrapporter vil der fremover også ske ændringer i måden, tilsynet foregår på i Aalborg Kommunes daginstitutioner. Indtil 2019 har kommunen gennemført tilsyn ved hjælp af et fælles skemamateriale. Tilsynene er ført efter behov, men minimum hvert andet år, og det er en dagtilbudsleder, der har udført tilsynet.

Fra 1.1.2019 er tilsynsmetoden ændret. Fremover er det en konsulent, der skal stå for tilsynet. Derudover arbejdes der på at udvikle et nyt koncept, som skal erstatte det tidligere skema. Der er ikke sket ændringer på hyppigheden af tilsynene.

Du kan se hele dokumentaren på TV 2 Play

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, det er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Læsø Kommune

Udvalgsformand stopper i utide: Forlader byrådet efter mere end et årti

20210507-155312-L_130Mb

Her kan sygeplejerskernes strejke ramme i Nordjylland

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, det er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Til forsiden

Til forsiden