Ekspert: Førerløse busser er kommet for at blive

Forsøgsordningen med førerløse busser, der i dag blev igangsat i Aalborg Øst, er et studie i teknologi, der bliver en større del af hverdagen.

Med besøg fra Transportminister, Benny Engelbrecht og Aalborgs Borgmester, Thomas Kastrup-Larsen blev førerløse busser i dag indviet i Aalborg Øst. Her skal der de næste to år køre to små busser med plads til 11 passagerer. De skal køre på Astrupstien i Nørre Tranders, en strækning på 2,1 kilometer.

quote Vi skal vænne os til teknologien som samfund, og det kan godt tage en rum tid. Vi skal acceptere, at de er førerløse, og der kan der godt være en psykologisk barriere, som man skal op over. 

Thomas Moeslund, professor, Center for kunstig intelligens, Aalborg Universitet.

Og transportministeren var begejstret for de nye busser.

- Det er jo en festdag, og at man tager så godt imod det her i Aalborg gør mig glad som transportminister, siger Benny Engelbrecht.

Ifølge ham er der klare fordele ved at have en bus uden chauffør.

- Det kunne godt være at nogle af fremtidens busser her i Aalborg bliver førerløse. På den måde sikrer vi, at der kommer flere afgange, for fordelen er jo, at de også kan køre på tidspunkter, hvor det er tyndt besat med passagerer.

Og netop idéen med selvkørende busser er måske ikke så virkelighedsfjern, som den lyder. Det mener Thomas Moeslund.

Han er professor ved Aalborg Universitet og til daglig beskæftiger han sig med kunstig intelligens i blandt andet køretøjer. Han mener, at teknologien vil smitte af i resten af trafikken.

- Stille og roligt vil den førerløse teknologi også komme ud i den almindelige trafik – ligesom almindelige biler også bliver mere og mere autonome. Så det vil vi se - stille og roligt, siger Thomas Moeslund.

Lige nu kører busserne på Astrupstien med en maksimal hastighed på 18 kilometer i timen, og med op til 11 passagerer ad gangen. Og med kameraer og sensorer der kan se 60 meter frem, er sikkerheden i højsædet. Også med en operatør ombord – i første omgang.

- Vi har skruet helt op for sikkerheden, og bremser sådan set mere end vi burde, for at være helt sikre. Men i takt med, at vi kan bevise, at teknologien er sikker, og at folk begynder at stole på busserne, så kan vi også justere på blandt andet farten, samtidig med at det er sikkert, siger Christian Bering Pedersen. Han er driftsdirektør hos Holo, som har udviklet teknologien, busserne kører efter.

Firmaet står allerede bag pilotprojekter i blandt andet Norge, hvor busserne kører helt uden operatør. Og selvom teknologien sådan set er klar til at udbrede førerløse køretøjer, så er der stadig et stykke vej, før vi ser busser uden chauffører i bybilledet. En af de primære årsager til det er ikke software eller sensorer – men os mennesker.

- Vi skal vænne os til teknologien som samfund, og det kan godt tage en rum tid. Vi skal acceptere, at de er førerløse, og der kan der godt være en psykologisk barriere, som man skal op over, siger Thomas Moeslund.

VIDEO: De førerløse busser er nu næsten selvkørende på stisystemet i Aalborg Øst. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland