Ekspert i trådløs teknologi får millionstor EliteForsk-pris
Foto: Aalborg Universitet
Professor fra Aalborg Universitet får en af Forskningsministeriets store EliteForsk-priser på 1,2 millioner kroner.
En af hovedkræfterne bag Aalborg Universitets forskning i mobil og trådløs teknologi 42-årige professor Petar Popovski bliver i dag tildelt en af Forskningsministeriets fem store EliteForsk-priser på 1,2 millioner kroner. Den makedonsk-fødte professor er i forvejen anerkendt og prisbelønnet på det tekniske og ingeniørvidenskabelige område, bl.a. fik han tidligere på året den internationale ingeniørsammenslutnings højeste anerkendelse som 'IEEE’ Fellow.
Petar Popovski leder en forskningsgruppe, som fokuserer på næste generations trådløse og mobile kommunikationssystemer (5G) samt ’tingenes internet’, hvor apparater, maskiner og sensorer i massevis bliver koblet op og gjort tilgængelige online. Gruppen fokuserer især på pålidelighed.
- Personligt er det en stor ære og en vigtig anerkendelse af mit arbejde, men samtidig også en anerkendelse af det forskningsområde, jeg arbejder indenfor, siger Petar Popovski om at modtage EliteForsk-prisen
Ph.d.-studerende Umberto Martínez-Peñas fra Aalborg Universitets Institut for Matematiske Fag får med et EliteForsk-rejsestipendie mulighed for at samarbejde med det hæderkronede amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT) om, hvordan smart brug af matematik kan beskytte data og kommunikation mod støj og aflytning.
Umberto Martínez-Peñas kombinerer matematikken med moderne netværkskoding, og en stor del af udfordringen består i at bygge bro mellem teori og virkelighed.
- Problemet er generelt, at forskere med en anvendt baggrund i kodningsteori somme tider mangler de nødvendige matematiske værktøjer, mens forskere med en teoretisk baggrund ikke er i kontakt med de nyopståede problemer i anvendelserne, fortæller Umberto Martínez-Peñas.
Et længere forskningsophold ved Temple University i Philadelphia i USA bliver et af resultaterne af det EliteForsk-rejsestipendie, som ph.d.-studerende Hjalte Holm Andersen fra AAU’s Sundhedsvidenskabelige Fakultet modtager i dag. Her vil han bl.a. forsøge at finde svar på, hvorfor der kan være store forskelle i symptomer hos personer, som lider af den samme hudsygdom.
- Forskningsgruppen på Temple University er blandt de førende i verden inden for forskning i neurobiologi af kløe og smerter fra huden. Gruppen har udviklet en række modeller, som meget præcist efterligner de symptomer, som vi ser i patienter, og sådanne erfaringer vil jeg ikke have mulighed for at få herhjemme, siger Hjalte Holm Andersen.