Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ekspert om Stine Rex’ verdensrekord: - Her er opskriften på hendes succes

Sportsfysiolog Peter Møller Christensen arbejder dagligt sammen med nogle af verdens bedste atleter hos Team Danmark. Foto: Team Danmark & Simon Hougaard / TV2 Nord

Sportsfysiolog hos Team Danmark Peter Møller Christensen peger på fire ting, der tilsammen har gjort ultraløberen fra Aalborg i stand til at slå rekorden.

505 kilometer på 72 timer. 351 runder á 1,4 kilometer rundt om søen ved Søparken i Aabybro. Med en gennemsnitsfart på godt syv kilometer i timen.

Selve farten kan de fleste træne sig op til, men det unikke ved Stine Rex' præstation, da hun søndag formiddag smadrede verdensrekorden, er det unikke tidsrum, hun klarede det i.

Det fortæller sportsfysiolog hos Team Danmark, Peter Møller Christensen.

- Der er så få mennesker, der kan gøre det, hun har gjort. De fleste kan træne sig op til at løbe over 10 kilometer i én time, men at bevæge sig med godt syv kilometer i timen uafbrudt i tre dage fortjener anerkendelse og klap på skulderen, siger han.

VIDEO: Se vinderinterview med Stine Rex:

VIDEO: Thomas Kollerup / TV2 Nord

Sportsfysiologen er vant til at arbejde med Danmarks dygtigste atleter inden for blandt andet korte og lange løbedistancer og triatlon, hvor der skal løbes, cykles og svømmes langt uden pause – heriblandt den nykårede danske rekordholder inden for triatlon, 25-årige Magnus Ditlev.

Han ser en klar sammenhæng mellem sine atleter og Nordjyllands løbedarling fra Vejgaard.

- Alle sportspræstationer har dét til fælles, at du er helt ude i ekstremerne, hvor meget få kan være med. Det kræver talent og hårdt arbejde, og hvis det var så nemt, havde flere jo gjort det.

Hvis du måler på hende, så vil hun formentlig kun stikke ganske lidt ud muskulært i forhold til maratonløbere

Peter Møller Christensen, sportsfysiolog, Team Danmark

De hemmelige våben

For at forstå, hvordan Stine Rex kan holde benene i gang i 72 timer kun afbrudt af korte hvile- og spisepauser og fire timers søvn, så skal vi dykke længere ind i kroppen.

- Stine er en udholdenhedsatlet med meget stort U. Hun har hylderne fyldt op med alle de vigtigste ting, når man skal præstere i lang tid. I en forsimplet prioriteret rækkefølge vil jeg vurdere, at det gælder om at have et meget stærkt hoved, være modstandsdygtig over for det stress, aktiviteten yder på kroppen i muskler, led og hud, have udholdende muskler, en god plan for mad og drikke undervejs og et fornuftigt kredsløb, siger Peter Møller Christensen.

Tidligere fysiske test af Stine Rex på Trænerakademiet har vist, at hun har et hjerte på størrelse med en mands, og at hendes iltoptagelse er i verdensklasse.

VIDEO: Her runder Stine Rex de magiske 500 kilometer:

VIDEO: TV2 Nord

Men faktisk betyder musklerne endnu mere end kredsløbet, fortæller Team Danmarks sportsfysiolog.

- Hjertet og blodvolumen spiller en forventet større rolle i discipliner med højere intensitet som en 10.000 meter eller maraton. Når man er i gang i lang tid og løber væsentligt langsommere, når kredsløbet ikke at sætte en begrænsning. Stine er jo langt fra sin makspuls (det højeste antal slag, hjertet kan præstere i minuttet, red.). Det er vigtigere, at musklerne er effektive og kan holde den øgede energiomsætning, forklarer han.

Peter Møller Christensen understreger, at han ikke har foretaget fysiske tests på Stine Rex og derfor udtaler sig ud fra sit umiddelbare kendskab til hende som ultraatlet og de generelle fysiske forhold, der gælder for topatleter.

Jeg har kun ondt i halsen – resten af min krop kan jeg slet ikke mærke.

Stine Rex, ultraløber

Hellere lille og vågen

Selv om hendes præstationer er i den høje ende, er Stine Rex’ krop det langtfra. Med sine 45 kilo og 1,58 meter er hun mindre end mange andre løbere, og det er også en af hendes helt store fordele.

- Vægten betyder meget, for er du lille og spinkel får du en meget mindre impact på kroppen hver gang, du tager et skridt. Vejer du 70 kilo, belaster det knæ, ankler og muskler meget mere, end hvis du er klejn og trimmet, siger han.

- Det kræver også mere energi at flytte 70 kilo i stedet for 45 kilo, og det gør alt andet lige logistik nemmere med hensyn til mad og drikke, tilføjer Peter Møller Christensen.

Tidligere fysiske tests af Stine Rex har vist, at hendes meget oprette løbestil og landinger på forfoden også er med til at mindske belastningen på kroppen.

- Tillykke til OS, skat! Stine Rex mener, at hendes mand Dan Kristensen har en lige så stor aktie i succesen som hende selv. Foto: Simon Hougaard / TV2 Nord

Alligevel er det psyken, der adskiller Stine Rex fra andre talentfulde løbere verden over, påpeger Peter Møller Christensen.

- Et af de allerstørste komponenter, hun har, er et meget, meget stærkt hoved, der formår at holde hende kørende kilometer efter kilometer, siger han – og sætter yderligere ord på dét, han beskriver som Stines ”X-Factor”:

- Når du bliver presset fysisk, er det som at have en papegøje på den ene skulder, der siger: ”Du skal stoppe, det gør ondt”. Der skal helst være en anden papegøje på den anden skulder, der overdøver dén og siger: ”Du kan godt fortsætte”, forklarer sportsfysiologen.

Han påpeger, at verdens dygtigste atleter ofte har nogle dybereliggende evner, der gør dem i stand til at fortsætte, selv når smerten er slem.

Løber på Mentos og vingummibamser

Har man kigget med i bare nogle af de 72 timer, hvor TV2 Nord har sendt Stine Rex’ rekordforsøg direkte på Salto og tv2nord.dk, så har man også luret et andet hemmeligt våben:

Hendes ægtemand og træner Dan Kristensen. I et tæt samarbejde med fysioterapeut Søren Dalum har han lavet en plan over, hvor meget og hvor ofte hun skal spise og drikke.

- Vi gjorde det! Stine Rex var henne og kramme TV2 Nords administrerende direktør Mikael Justesen, efter verdensrekorden var i hus. TV2 Nord har livestreamet i samtlige 72 timer. Foto: Simon Hougaard / TV2 Nord

Ikke så minutiøst som andre ultraløbere, men nok til at gøre en forskel.

- Det gør jo, at hun får nok energi hele vejen igennem, men heller ikke for meget. Når man er i gang så længe, er fedtforbrænding vigtigt, så man kan blive ved med at omsætte energi. Det er i tillæg en fordel, at farten ikke er så høj, så energiindtaget nemmere kan dække forbruget, uanset om det kommer fra fedt eller kulhydrater, siger Peter Møller Christensen.

- Når hun kan holde sig i gang i så lang tid, må man sige: De har virkelig lavet deres hjemmearbejde, tilføjer han.

Som livestreamingen afslørede, så holder Stine Rex sig løbende på blandt andet kopnudler, pizza, rundstykker, vingummibamser, Mentos og Faxe Kondi.

VIDEO: Stine Rex' mand Dan: - Jeg er så stolt af hende:

VIDEO: Thomas Kollerup / TV2 Nord

Kroppen er topstresset

Netop da Stine Rex løb over ”målstregen” søndag formiddag klokken 10 og havde sikret sig verdensrekorden, sagde hun:

- Jeg har kun ondt i halsen – resten af min krop kan jeg slet ikke mærke.

Selv om den kække bemærkning mest var ment i sjov, så har ultraløberens krop været udsat for en ekstrem belastning, der sætter sine spor, hvis man kigger nærmere efter.

- Hvis du tog blod- og muskelprøver på hende, ville du kunne se forhøjede stressmarkører allerede efter få timers løb, og de ville gradvist blive højere. Men alt tyder på, at får kroppen hvile bagefter, kan det godt hele sig selv, siger Peter Møller Christensen.

VIDEO: Se alle de bedste øjeblikke fra rekordforsøget:

VIDEO: Thomas Kollerup / TV2 Nord

Kroppen er så sindrigt indrettet, at den automatisk vil ”slå fra”, hvis en atlet fristes til at præstere over evne.

- Du kan - lidt forkantet og forenklet sagt - ikke løbe dig ihjel, for kroppen har faresignaler, den reagerer på. Det er ligesom et HFI-relæ, der slår fra, hvis lynet slår ned. Du kan normalt ikke presse dig selv mere, end hvad godt er, forklarer han.

- Den største risiko er faktisk, hvis man drikker markant mere vand, end man sveder, og glemmer salt, men det lader ikke til at være tildet med tanke på, at rekorden blev opnået, siger sportsfysiologen.

Dermed er det nu tid til at summere op præcis hvilke fire ting, der gør Stine Rex til verdensmester – i hvert fald ifølge Team Danmarks sportsfysiolog.

- Hun er ikke alt for stor, hun har særligt veltrænede muskler, et stærkt hoved og en god plan for, hvad hun skal spise og drikke undervejs, siger Peter Møller Christensen.

Hun har hylderne fyldt op med alle de vigtigste ting, når man skal præstere maksimalt

Peter Møller Christensen, sportsfysiolog, Team Danmark

Mor og far bestemmer dit potentiale

Efter at have fulgt Stine Rex og hendes pragtpræstationer, stiller du måske dig selv spørgsmålet: Ville JEG kunne blive verdensmester, hvis jeg satte mig for det?

Spørger man Team Danmarks fysiolog, der lever af at optimere præstationerne for landets bedste atleter, er svaret: Formentlig ikke.

- For at opnå rekorder skal der være en grad  af medfødt talent og god arbejdsmoral, siger Peter Møller Christensen og henviser igen til de altafgørende muskler.

Opbakningen var enorm søndag, da Stine Rex løb i mål som verdens bedste kvinde i 72 timers løb. Foto: Simon Hougaard / TV2 Nord

- Vi er alle født med en bestemt fordeling af hurtige og langsomme muskelfibre – det er din mor og far, der bestemmer, hvad du har at arbejde med. Du kan træne dig mere udholdende, men der vil være en øvre grænse. Stine er formentlig udstyret med en stor andel af langsomme, udholdende fibre, siger han.

- Men, siger han. Der er også et positivt budskab til den ”almindelige” motionist.

- ALLE kan træne sig til at blive bedre. Så det må ikke blive en sovepude for dig, hvis du ikke er født med en stor mængde af den ene eller anden slags fibre. Du kan altid blive bedre.

VIDEO: Stine Rex i tårer over sin egen præstation:

VIDEO: Thomas Kollerup / TV2 Nord

Legendarisk heavy metal i Aalborg: Flere numre er aldrig blevet spillet - før fredag

Foto: Privatfoto

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det ikoniske heavy metal-band har fans i alle aldre, selvom storhedstiden ligger mange år tilbage.

Fredag aften gik det løs i Studenterhuset i Aalborg, hvor der blev spillet numre fra det ikoniske heavy metal band Iron Maiden.

De gamle briter havde dog ikke selv bevæget sig til det nordjyske, men det var Maiden Aalborg, som spillede numre fra albummet 'Somewhere in time' fra 1986.

Det er endda et tilbagevendende arrangement, at Maiden Aalborg har debut med et nyt album fra Iron Maiden.

- Grunden til, at vi gør det, er, at vi er meget nostalgiske over deres musik. Vi er alle sidst i 40'erne eller start 50'erne i bandet, og så passer det godt med julen, hvor man også er lidt nostalgisk, at vi kommer tilbage her med et nyt album, fortæller Mikkel Sandager, der er én af de fem bandmedlemmer hos Maiden Aalborg.

- Og så elsker vi selvfølgelig bare Iron Maiden, og vi har spillet dem i knap 25 år. Der har vi også kunnet se, at aldersspændet på publikum går fra fædre, der kommer med deres søn eller datter på seks/syv år, til folk på 80 år, der kan huske Iron Maiden - det er blandt andet min egen far. Jeg tror, det går meget i arv, når forældrene er fans af bandet, siger han videre.

Flere numre er aldrig opført

Målet for coverbandet, der tæller musikerne Mikkel- og Morten Sandager, Andreas O’Caroll, Kasper Molin, Casper Skafte og Phillip Winther, er, at de vil have et repertoire af Iron Maiden-albums, som de kan bookes ud fra.

- Vi vil gerne kunne de fleste plader - okay, måske en smule ambitiøst, men i hvert fald seks-syv stykker, hvor vi kommer med nyt scene-setup til hver af pladerne, fortæller Mikkel Sandager, der er forsanger i bandet.

Iron Maiden lavede i alt 17 studiealbummer, så der ville også være mange for bandet at lære - og en del af sangene, som der er på 'Somewhere in time', har Iron Maiden endda aldrig selv optrådt med.

- Der er ingen tvivl om, at det er den mest krævende plade, fordi de ikke har spillet mange af sangene live. Vi plejer at kunne finde livevideoer, som vi bruger som reference til en optræden, og hvordan den kan spilles live. Det gør det både mega spændende og nervepirrende, siger Mikkel Sandager.

Specielt én sang har været en stor udfordring for forsangeren.

- Det er 'Alexander the Great'. Det er en af de mest episke numre, som de endda selv først har spillet i 2023, men det er også den sværeste sang vokalmæssigt, jeg har stået overfor. Det er en tungetvister uden lige, og jeg har gået hvileløst i timevis på gulvet derhjemme og forsøgt at få ordne ind i munden, siger han med et grin.


Salget er begyndt: Simon bruger 15.000 kroner på fyrværkeri

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Afskydningsperioden bliver kortere, men det får ikke Simon Bidstrup til at holde sig tilbage.

I tiden frem mod nytår holder den kæmpe fyrværkerientusiast Simon Bidstrup fra Hirtshals øje med forskellige fyrværkerishop på nettet og ser efter, hvad der er i årets sortiment.

- Hvad er der tilbud på? Hvad ser fedt ud? Jeg sidder egentlig bare og scroller, skriver nogle ting ned på en liste, og så regner lidt ud, hvor meget vil jeg give og have, fortæller han til TV2 Nord, da vi møder ham hos Lønstrup Fyrværkeri.

15. december markerer nemlig også dagen, hvor man kan købe fyrværkeri, og derfor var Simon Bidstrup og kammerat ude for at kigge efter noget krudt.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, ender jeg med at bruge 15.000 kroner, tror jeg, lyder det fra Simon Bidstrup.

- Så det er rimelig mange penge. Men igen kan andre bruge det på noget andet - hvad end de synes, der er fedt. Det siger jeg jo ikke noget til, siger han videre.

Og det er da også mere end, hvad den gennemsnitlige nordjyde bruger på fyrværkeri. En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at nordjyderne regner med at bruge 270 kroner - kun overgået af vestjyderne, der vil bruge 280 kroner.

Meget mere end gennemsnittet

Hos Lønstrup Fyrværkeri bruger kunderne dog også generelt flere penge, afslører ejer, Bjørn Nielsen.

- Sidste år var snittet cirka på 1100 kroner. Men der er jo nogen, der kommer og køber for 20 kroner, og andre køber for flere tusinde kroner, siger indehaveren.

Han afslører også, at der er en tilbagevendende kunde, som plejer at bruge meget mere, end Simon Bidstrup satser på i år.

- Han plejer at komme og lægge 30.000 kroner, og det giver han lyd om på forhånd. Både hvad han ønsker, men han giver også mig frie tøjler til en del af det, da jeg ved, hvad han kan lide, fortæller Bjørn Nielsen.

Ejeren regner med, at salget af fyrværkeri vil være på nogenlunde samme niveau som sidste år - Dansk Erhverv tror i sin analyse, at salget vil stige.

- Det kan måske også stige lidt, siger Bjørn Nielsen.

Kortere periode

Stigningen kan komme på trods af, at det fra i år udelukkende er tilladt at affyre fyrværkeri 31. december og 1. januar - tidligere har det været fra 27. december.

Simon Bidstrup tror endda, at den forkortede periode kan få folk til at købe mere.

- Siden perioden er indskærpet, tror jeg helt klart, at folk kommer ud og bruger mere. Fordi de så tænker, "jeg må kun fyre af i to dage". Så køber de mere, fordi så har de mere at opleve. Det lyder dumt, men det er realiteten, siger Simon Bidstrup.

Ejeren af Lønstrup Fyrværkeri køber ikke helt den forklaring, men han tror heller ikke, at den forkortede periode får noget at sige.

Jeg tror ikke, det de forsøger at ændre ved at lave afskydningsperioden. Jeg tror ikke, det sker. Dem, der render rundt og starter før tid, kommer til at være ligeglade med reglerne. Hvor meget de strammer dem, slutter Bjørn Nielsen.


Nissefest og jubilæum: Kom med ombord på juleskibet Frida

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det velkendte juleskib Frida, der sejler både nisse- og julemænd til kajen ved Løgstør, fejrer i år 60-års jubilæum. Børn og voksne trodsede søndag regnvejret for at møde skibets besætningsmedlemmer.


Foto: Hotel Aahøj

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er for gæsternes skyld, at der nu er regler.

Kamilla Vinter Hoffmann har valgt en ny retning for sit hotel i Sæby. Men hun er lidt spændt på, hvordan det mon bliver modtaget.

Hun har nemlig besluttet, at Hotel Aahøj fra nu af indfører nøgen-fredag i hotellets saunaretreat. Det betyder, at man er nøgen i saunaen, nøgen under koldtvandsspanden og nøgen, når man bader i åen.

- Det bliver spændende at se, om det her tiltag åbner for en hel ny målgruppe. For på den her måde åbner jeg for det tyske marked, for ingen tyskere benytter en sauna med badetøj, siger hotelindehaveren.

Men det er dog ikke for tyskernes skyld, at hun har valgt at indføre dagen.

Kamilla Vinther Hoffmann er ikke bleg for selv at hoppe i åen, selvom det er vinter. Foto: Hotel Aahøj

Nøgne mennesker i baren

Hun har valgt at indføre dagen, fordi der blandt gæster har været forvirring omkring, hvorvidt man skulle have badetøj på eller ej. Nogle har gjort det ene og andre andet.

- Jeg havde en gruppe, som havde booket hele hotellet. Alle kom ind i restauranten helt nøgne for at bestille en drink, de kunne få med ind i saunaen, fortæller Kamilla Vinter Hoffmann.

Hun skulle lige tænke over, hvor hun skulle kigge hen, da hun lavede drinks til de nøgne gæster. Men episoden gav anledning til eftertanke - og ændringer i den måde, hun driver hotellet på, når det ikke er hele hotellet, der er booket.

- Jeg kan jo ikke have halvdelen af gæsterne til at rende rundt nøgne, og den anden halvdel til at rynke på næsen. Og jeg skal ikke lave regler om, at folk skal have badetøj på for min skyld, så jeg tror, det er en god idé, at der er regler for det, mener hun.

Den eneste regel, der er i saunaen, er, at man skal sidde på et håndklæde for at passe på saunaen.

Hvis det bliver en succes, og gæsterne tager godt imod det nye tiltag, regner hun med også at indføre nøgen-tirsdag.

Hotel Aahøj

Hotel Aahøj er et mindre hotel med 10 dobbeltværelser og en luksuslejlighed. Når der er fyldt op, kan hotellet rumme 26 gæster.

Saunaen er en tønde, der kan rumme 8-10 gæster.

Har man booket overnatning, får man udleveret badekåbe, håndklæde og slippers - og er man på hotellet en fredag men ønsker ikke at være nøgen, kan man blot benytte området lørdag i stedet for.


Vindstød af orkanstyrke skræmmer ikke: - Vi er vant til blæst

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det kan være en god idé at sikre sin julepynt inden aftenens blæsevejr.

I landets nordligste kommuner har TV 2 Vejret udsendt et varsel om vindstød af orkanstyrke fra klokken 21 søndag aften og frem til mandag morgen klokken 6.

Det er det absolut højeste trin på Beaufortskalen, der inddeler vindens hastigheder i 12 trin. Orkan er det højeste med vind på 32 meter i sekundet. Det svarer til 117 kilometer i timen. Når det blæser så meget, kan det forårsage skader på bygninger.

Dagens varsling er dog ikke noget, der har givet anledning til at panderynker hos Nordjyllands Beredskab.

- Vi gør ikke noget særligt, vi følger blot situationen. For vi er vant til, at det blæser heroppe, og nordjyderne er gode til at sikre alt fra trampoliner til julepynt, lyder det fra Diana Sørensen, der er direktør ved Nordjyllands Beredskab.

Julepynten sat fast med wirer

De vilde vindstød kommer på et tidspunkt, hvor gaderne i byerne er fyldt op med ting og sager, der skal sikre den gode stemning. For eksempel den lysende julepynt, som man finder i mange handelsbyer.

Og derfor giver blæsten da også handelschefen i Frederikshavn, Dan Kobberup, grund til at holde ekstra øje med de mange lys.

- Det er sat op efter alle kunstens regler af fagfolk, og de store ting er sat fast med wirer, forklarer han.

Så du er ikke nervøs for vindstød af orkanstyrke?

- Jo, det er jo ikke lige det, vi ønsker i december. Så hellere sne og frost, siger han.

Vejrforholdene betyder desuden også, at flere færgeafgange til og fra Hirtshals er aflyst. Det er også netop ud for Hirtshals og Skagen, at bølgerne bliver højest. Ifølge DMI bliver det fem til otte meters bølger, når det er værst. Som det fremgår af billedet herunder, er det primært langs vestkysten, at der kommer høje bølger.

Foto: DMI

Dertil kommer det, at vejret giver en øget vandstand langs veskysten både i Nordjylland og på Læsø. Omkring klokken 5 mandag morgen, kan den ifølge DMI's radar være forhøjet med op til 120 centimeter.

En lille formaning

Selvom Diana Sørensen er glad for, at nordjyderne oftest er gode til at sikre deres hjem inden blæsevejr, vil hun alligevel gerne komme med en opfordring til borgere i Hjørring og Frederikshavn Kommune inden søndag aften:

- Gå lige en tur i haven og se efter, om alt kan tåle vejret. Tjek, om der er en stor gren, der kan falde ned og ødelægge dit eller naboens skur eller drivhus, siger hun og tilføjer:

- Og har man julepynt hængt op udenfor, så tjek, at det sidder godt fast og ikke kan rive noget med ned.