Emil er nyuddannet værktøjsmager: - I folkeskolen talte vejlederne kun om gymnasiet

Virksomheden Mekoprint savner lærlinge, og det, mener de, blandt andet skyldes dårlig vejledning af de unge, når de skal vælge en uddannelse.

Det foregår med nøje præcision, når Emil Imer reparerer industriværktøj. Han har været værktøjsmagerlærling hos Mekoprint i Aalborg og er netop blevet færdiguddannet.

- Det er altid fedt at bruge hænderne. Der er rigtig gode muligheder i hele landet og i verden, og så var der lærlingeløn fra dag et, så man skulle ikke på SU, siger Emil Imer.

Hos Mekoprint vil de meget gerne have mange flere som Emil, men virksomheden har svært ved at skaffe lærlinge.

quote Selvfølgelig er det vigtigt med de gymnasiale uddannelser, men det ender jo med, at vi ikke kan lave noget, hvis alle går den vej

Emil Imer, lærling, Mekoprint

- Det er særligt industriteknikere og værktøjsmagere vi er udfordret på. Vi lykkes med at få dem, men vi har ikke ret mange at vælge imellem, siger Marianne Reenberg, HR-direktør hos Mekoprint.

For dårlig vejledning

Ifølge HR-direktøren er kommunernes uddannelsesvejledere for dårlige til at vejlede folkeskoleelever om erhvervsuddannelser.

- Vi har haft fat i UU-vejlederne i Rebild Kommune og spurgt dem, hvor tit er det egenlig at de taler med unge mennesker om, at de kan blive industriteknikere, værktøjsmagere eller grafiske teknikere, som er vigtige for vores virksomheds udvikling. Der måtte de krybe til korset og indrømme, at de vejleder i den retning de kender, siger Marianne Reenberg.

I folkeskolen oplevede Emil Imer også at både skolens og UU-vejledernes fokus lå på gymnasialeuddannelser.

- Det var gymnasiet, der blev talt om. Selvfølgelig er det vigtigt med de gymnasiale uddannelser, men det ender jo med, at vi ikke kan lave noget, hvis alle går den vej, siger Emil Imer.

quote Der er mere end 100 erhvervsuddannelse, og det er svært for UU-vejlederne at kende dem alle sammen godt

Jesper Dalgaard, Chef, UU-vejlederne

Vejledere ved for lidt

Jesper Dalgaard er chef for UU-vejlederne i Aalborg Kommune. Han savner at virksomhederne gør mere for oplyse vejlederne om hvilke muligheder, der er for lærlinge på deres virksomhed.

- Der er mere end 100 erhvervsuddannelse, og det er svært for UU-vejlederne at kende dem alle sammen godt. Derfor må virksomhederne og erhvervsskolerne også gøre mere for at oplyse vejlederne om hvilke muligheder, der er, siger Jesper Dalgaard, job- og uddannelseschef i Aalborg Kommune.

Mekoprint har lige nu 12 lærlinge, og behovet ser kun ud til at stige. Virksomheden har inviteret forældre og udskolingselever på besøg for at fortælle dem om virksomheden. Virksomheden inviterer også UU-vejlederne på besøg - og den invitation tager de imod.

- Jeg ved, at der er et samarbejde på vej, så mon ikke vi finder hinanden, siger Jesper Dalgaard.

Emil satser på at blive selvstændig

Mens Emil Imer arbejder på Mekoprint er gået i gang med at læse videre til værktøjsteknikker i Skive. Det er det eneste sted man kan det i Danmark. Han ved at der bliver rift om ham på virksomhederne - de er kun syv på holdet.

- Det kan være jeg kommer til at eje mit eget firma en dag. Der er mange muligheder, siger Emil Imer.


Seneste nyt

fra Nordjylland