LIGE NU:

For få vælger kokkehuen: Restauranter mangler arbejdskraft

Den nordjyske restaurationsbranche buldrer derudaf. Men den positive udvikling smitter ikke af på kokkeuddannelserne, hvor optaget er status quo.

På TECH College i Aalborg er sommerferien forbi, og eleverne er tilbage i skolekøkkenet. Et skolekøkken, der hurtigt bliver byttet ud med et restaurantjob, når uddannelsen er i hus:

- Det er lige meget, hvor man flytter hen, så kan man få et job. De mangler jo kokke overalt, siger Kristine Lykke Mikkelsen, der er en af kokkeeleverne. 

Hun er sammen med sine medstuderende i høj kurs i den nordjyske restaurationsbranche. Det går nemlig rigtig godt for de nordjyske restauranter. Tal fra Danmarks Statistik viser, at den nordjyske restaurationsbranche omsætter for 36 procent mere end i 2009, og mange nye steder er åbnet i de seneste år. 

Men den positive udvikling har ikke fået flere til at iklæde sig kokkehuen. Kokkeuddannelserne uddanner stadig det samme antal elever, og det kan betyde, at restauranterne kommer til at mangle arbejdskraft, hvis ikke flere unge søger deres retning.

quote Det er lige meget, hvor man flytter hen, så kan man få et job. De mangler jo kokke overalt.

Kristine Lykke Mikkelsen, Kokkeelev, TECH College Aalborg

- Vi mærker en efterspørgsel fra virksomheder, som jævnligt kontakter os, fordi de mangler elever. Vi oplever også i perioder, at vi faktisk ikke kan følge med i den efterspørgsel, der er, siger Jesper Glinvad Schultz, der er uddannelsesleder på TECH College. 

Mads Hyllested er indehaver af restauranterne Applaus og den nyåbnede DejaVu, og han kan også mærke, at selvom der er blevet mere at lave, så er der ikke kommet flere hænder:  

- Der er tryk på kedlen. Vi har simpelthen så travlt. Vi søger hele tiden, også selvom vi har de folk, vi skal have, så søger vi alligevel, siger Mads Hyllested.  

I skolekøkkenet på TECH College er der plads til dobbelt så mange elever som nu. Alligevel kan det blive svært for uddannelsesstedet at få flere unge til at kaste sig over potter og pander:

- Vi er i hård konkurrence med gymnasier og andre erhvervsuddannelser. Derfor er det svært at tiltrække elever til alle de uddannelser, der er. Det må vi bare erkende, siger Jesper Glinvad Schultz fra TECH College. Han tror, at nogle elever skræmmes væk af rygter om restauranters arbejdsmiljø.

Men myten om et hårdt arbejdsmiljø vil Applaus- og DejaVu-indehaveren meget gerne afkræfte:

- Vi er langt forbi den tid med afstraffelse og det der. Det er en fuldstændig normal arbejdsplads, siger Mads Hyllested med et smil.