Faez Mohammed og Frank Hansen er kolleger i IKEA. Her hjælper Frank Mohammed med at forbedre sine danskkundskaber. Foto: Daniel Mikkelsen

02:06

1 af 2

Faez lærer af Frank

Faez Mohammed er en af seks flygtninge, som kombinerer sprogundervisning og arbejde i IKEA i Aalborg.

Faez Mohammed er syrisk flygtning og har boet i Danmark i to år. Alligevel er der mange ord, han ikke kendte. Ord som traktor, græsslåmaskine, boremaskine og skur. Det var lige indtil han 6. juni begyndte i 13 ugers praktik i IKEA i Aalborg sammen med fem andre flygtninge fra Syrien og Eritrea.

- Jeg er blevet bedre til dansk, og jeg lærer mange nye ord, forklarer Faez Mohammed.

Han har lært de meget værkstedsprægede udtryk, da han til daglig er i praktik i facilityafdelingen, den afdeling, der står for vedligehold af inden- og udendørs arealer ved møbelforretningen. Her er hans mentor teamlederen Frank Hansen, som har oplevet, at Faez på kort tid har forbedret sine sprogkundskaber.

- Han er blevet bedre, og han spørger meget, hvad ordene og de forskellige udtryk betyder. Sådan noget som "i overmorgen" for eksempel, siger man så "i overgår"? Nej det hedder jo "i forgårs", og så får vi en snak om det og han reflekterer over det danske sprog, som kan være lidt finurligt, siger Frank Hansen.

De seks flygtninge har hver dag to en halv times danskundervisning i et lokale hos IKEA. Det er Aalborg Kommune, der står for undervisningen. Resten af dagen er de på arbejde i forskellige af møbelhusets afdelinger, hvor de hver har tilknyttet en mentor. Tanken er, at de nye danskere lærer sproget bedre, når de går sammen med danske kolleger.

- Mine kolleger kan godt tale hurtigt. Så lytter jeg godt efter, for jeg vil rigtig gerne lære dansk, fortæller Faez Mohammed, som understreger at Frank og de andre i facility-afdelingen altid er gode til at forklare ham hvad ordene betyder, hvis han ikke lige forstår, hvad der bliver sagt.

Og nogle gange kan det jo være lidt svært med de der lidt skæve vendinger, man nogle gange går og siger.

- Når vi er færdige med en opgave plejer vi jo at sige "det var det". I starten vidste han jo ikke, at det betød, at vi var færdige og skulle videre til noget andet. Så sagde han "hvor er det henne, det der "det"?", men det fik han jo så lært, siger Frank Hansen.

Faez Mohammed og de andre flygtninge er snart færdige med deres 13 ugers praktik, og han håber at han kan få sit ophold forlænget med yderligere 13 uger. I mellemtiden er ordnignen blevet så stor en succes, at Aalborg Kommune sender seks nye flygtninge i sprog-praktik i IKEA til september.