LIGE NU:

Familie har stået i spidsen for Papegøjehaven i 50 år

I 50 år har familien Mouritzen stået i spidsen for den velkendte restaurant Papegøjehaven i Aalborg og bespist tusindvis af AKKCs gæster

Se de to afsnit i miniserien "Papegøjehaven og familien Mouritzen" nederst i artiklen - og husk, at du altid kan finde vores programmer på tv2nord.dk/tv.

51-årige Lars Mouritzen inspicerer den legandariske frokostbuffet i Restaurant Papegøjehaven. Alt er som det skal være, ja, også den traditionsrige tatar med rå æggeblomme er på plads, ganske som det har været det de seneste 50 år, hvor familien Mouritzen har stået i spidsen for forpagtningen af Papegøjehaven og dermed bespisiningen af dem mange tusinder af gæster hos naboen, Aalborg Kongres- og Kultur Center (AKKC).

Tredje generation i Papegøjehaven

Tre generationer har foreløbigt som forpagtere og direktører stået i spidsen for Papegøjehaven i nu 50 år. Men egentlig kan familien Mouritzen skrive hele fire generationer på, da Lars' oldefar som den første slog sig ned som restauratør i Aalborg.

Men det var Lars' farfar, Torkild Mouritzen, der blev den første restauratør i Papegøjehaven - et drømmejob, der dog meget hurtigt skulle blive et mareridt for ham.

Han beordrede derfor - og på mindre end to timer - sin søn Peter Mouritzen at overtage jobbet. Et job, som han bestemt ikke følte sig udrustet til at varetage, da hans baggrund var en isenkræmmeruddannelse, andre jobs og nogle år som sin fars samarbejdspartner i den dengang så berømte smørrebrødsforretning "Favoritten" i Aalborg.

Peter Mouritzen om dengang, hans far pludselig beordrede ham til at overtage jobbet på Papegøjehaven.

Psykologi, logistik og de store buffeter

Der er stor forskel på at bestyre en smørrebrødsforretning og til at bespise mange, rigtig mange gæster på samme tid. Og det var netop udfordringen, Peter Mouritzen stod overfor.

Papegøjehaven er nemlig fra starten sat i værk for at servicere alle de gæster, der har deres gang til udstillinger, møder, messer, kongresser og konferencer med mere i AKKC.

Så Peter Mouritzen gik videnskabeligt til værks! Han indkøbte en masse videokameraer og filmede gæsternes adfærdsmønstre, når de gik ombord i de store buffeter, og her fandt han ud af en måde, hvorpå han kunne få gæsterne til at fordele sig bedre, så ingen stod længe i kø. Og det er vigtigt, når gæsterne har kort tid til at spise i, og i øvrigt ser forplejningen som en væsentlig og hyggelig del af deres arrangement. Det har derfor spillet en stor rolle, når AKKC gennem tiden har skulle tiltrække arrangører af store begivenheder til Aalborg.

Tradition og fornyelse

Lars Mouritzen overtog direktørposten i 2003, da hans far gik på pension. Hans erfaring med branchen var større end faderens: Lars fik en hotel- og restaurationslederuddannelse, læste international økonomi og drog så til London og Herning for at få praktisk erfaring inden han til sidst tilbage til Aalborg og i 1996 blev ansat som restaurantinspektør under sin far. 

Lars spørger stadigvæk gerne indimellem sin far til råds, men tiden er en anden, og det betyder fornyelse - på flere måder. AKKC har fået ny direktør, Nikolaj Holm, og han har valgt at inddrage Lars i AKKCs ledelse. 

Konkurrencen om de store events er nemlig blevet meget skarpere de seneste år, så det handler nu mere end før om at få det hele til at spille godt sammen, så Aalborg stadig kan kaldes sig "Kongresby nr. 1".  

Bæredygtighed

Tiden er en anden, også når det handler om arrangørernes krav til forplejningen under især de store events som kongresser og konferencer. Flere og flere stiller krav til bæredygtighed, især når det handler om maden.

Det betyder blandt andet, at Kommunernes Landsforening (KL) har skiftet det røde kød ud med kylling. Fødevarer fra nærområdet har længe været i brug hos Papegøjehaven, men nu skal der også tages flere og flere hensyn til eksempelvis allergikere, vegetarer og veganere.

Baglandet

Lars Mouritzen er perfektionist og hader kritik, så han bruger megen tid på jobbet - også om aftenen og i weekenderne. Heldigvis har Lars en forstående hustru, den 46-årige Majlis, som han faldt pladask for i ungdommen.

Parret har tre børn sammen på henholdsvis 22, 18 og 16 år. De to døtre på 18 og 16 år bor stadig hjemme, og de savner deres fars selskab. Majlis er it-ekspert og ansat i et firma i København, så hun rejser også meget.

Alligevel lykkes det familien at holde sammen og dyrke familiefællesskabet med blandt andet løb, gode diskussioner og ferieture. Men Majlis og Lars er også gode til at give hinanden plads til at foretage sig noget sammen med andre.

Lars løber, cykler, går på jagt og kører gerne ture i sin bil, når der er tid til det, og Majlis får tid til at dyrke veninderne.       

Ny passion

Kontrakten med forpagningen af Papegøjehaven løber foreløbigt frem til 2024. Indtil videre tyder intet på, at den ikke vil fortsætte. Spørgsmålet er, om Lars Mourtizen til den tid ønsker det, eller om han vil kaste sig over nye eventyr.

Han har nemlig købt Rønnes Hotel ved Slettestrand for at redde det fra konkurs og fordi han føler en "samfundsmæssig forpligtigelse" til at redde stedet.

Men Lars Mouritzen bruger også en del tid på sit formandsskab for brancheforeningen Horesta i Nordjylland.

Næste generation 

Papegøjehaven har i nu 50 år været familien Mouritzens omdrejningspunkt. Sprøgsmålet er nu, om næste generation har paner om at videreføre familietrationen? Nej, lyder det samstemmende fra både Lars' og hans søskendes børn. Prisen er for høj, mener de.

Men, som Lars' søster Lotte Mouritzen Østergaard siger: "Man skal aldrig sige aldrig".

For 13 år siden trådte hun nemlig selv ind i familiefirmaet som bookingchef med det store overblik og sans for de små, men vigtige detaljer. 

Lotte har også gjort brug af sin sans for indretning og har moderniseret både restauranten, festlokalet og den nye lounge i keglebanen. Og dermed følger hun også lidt i sin mor, Bodil Mouritzens fodspor. Bodil stod i mange år for især blomsterdekorationerne til de mange arrangementer.

Så, hvem ved, man skal aldrig sige aldrig...

Se de to afsnit i miniserien "Papegøjehaven og familien Mouritzen" her - og husk, at du altid kan finde vores programmer på tv2nord.dk/tv.

Papegøjehaven og familien Mouritzen (1:2)
Papegøjehaven og familien Mouritzen ​​(2:2)
def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

155019160_3938959839460037_8925757446378534070_o

Fokus på ny fjordforbindelse: Stil spørgsmål til transportministeren

def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

Til forsiden

Til forsiden