Fjordhaver flytter i vinterhi

Aalborg Fjordhave forsynes hvert år haveejerne med muslinger og tang. Nu er den flydende kolonihave flyttet i vinterhi. Foto: Sophie Schou Jensen

02:12

De seneste år har beboere i Nørresundby og Aalborg anskaffet sig en have i Limfjorden. I dag skulle haven flyttes.

1 af 2

De flydende kolonihaver med tang og muslinger i Limfjorden skal beskyttes mod det hårde vintervejr, og derfor skulle hele haveforeningen flyttes.

De seneste år har Aalborgensere og Nørresundbyboere haft mulighed for at dyrke blandt andet muslinger i flydende kolonihaver i Nørresundby, og det er der kommet mange gode muslingemåltider ud af.

Men selv om man måske tænker, at muslinger i det store hele er væsner, der passer sig selv, har de af og til brug for hjælp. Balndt andet når det begynder at trække op til vinter.

- Hvis vi får nogle kraftige vinterstorme, falder de simpelthen af, fortæller formand for Aalborg Fjordhave, Tine Bock, mens hun viser lange liner, fyldt med muslinger frem.

Derfor er der store flyttedag i Aalborg Fjordhave. 36 meter flydende kolonihave skal flyttes fra Nørresundby til vinterhiet i Aalborg Skudehavn.

Det tager noget tid, men efter med møje og besvær at have frigjort flåden, går turen over Limfjorden. Selve flytningen tager ikke mere end et kvarters tid, og så er det ellers med at få lagt forsigtigt til i skudehavnen.

Aalborg Fjordhave er en forening bestående af 100 medlemmer, som dyrker muslinger og tang i de flydende haver. Selv om medlemmerne nu har fået fjordhaven sikkert i havn på den anden side af fjorden, betyder det ikke, at de selv er klar til at gå i vinterhi.

Nu kan vi jo gå ud og samle Østers i Limfjorden lidt længere mod vest. Det er en udmærket vinterbeskæftigelse, siger Uffe Hellsten, som er medlem af Aalborg Fjordhave.

Til marts skal manøvren foretages med omvendt fortegn, når fjordhaverne skal flyttes tilbage til Nørresundby.

Her kan du se en længere reportage fra Fjordhaverne, som vi sendte i januar 2017.

Forsiden lige nu