LIGE NU:

Flere demonstrationer fyldte gadebilledet i Aalborg

To demonstrationer havde lørdag slået sig sammen for at protestere regeringens håndtering af minkaflivningerne og dens nye epidemilov.

Landmænd fra store dele af Nordjylland kørte i dag deres traktorer ind til Aalborg for at deltage i en demonstration. De ville vise deres utilfredshed med den måde, regeringen har håndteret coronavirussen blandt mink.

En kortege af traktorer og demonstranter fyldte lørdag i Aalborg. Landmændene håber, at demonstrationen kan sætte skub kompensationen til deres kollegaer, der arbejder med minkavl.

- Det er fordi, at der er noget lort regeringen har lavet, siger Niels Jørgen Bjerregaard fra sædet i en traktor. Han er en af de cirka 200 landmænd, der var mødt op i Aalborg, for at vise deres støtte til minkavlere.

- Minkfolkene skal da have en ordentlig kompensation for deres dyr. Det skulle være slået fast, inden de begyndte at slå dem ned, siger Niels Jørgen Bjerregaard.

quote Jeg tror, jeg har ramt en følelse, som fylder for mange

Tina Grusgaard Pedersen, initativtager, landmand

Overvældende opbakning

Traktorerne kom helt fra Hirtshals, Hobro og Thisted for at deltage. De mener, at minkavlerne er blevet eksproprieret, og at de derfor har krav på fuld erstatning.

Når nu en pandemi hærger i hele verden, bør man så ikke bære over med nogle fodfejl fra regeringens side?

- Det kan man godt sige. Selvfølgelig er der ting, der skal besluttes hurtigt, men lovgrundlaget skal stadig overholdes, svarer Tina Grusgaard Pedersen. Hun er initiativtager til dagens traktordemonstration, og er selv landmand fra Nibeområdet.

Da Tina tog initiativ til demonstrationen, havde hun ikke forestillet sig, at der ville være så stor opbakning til det. Derfor var synet i Aalborgs gader i dag noget særligt.

- Gåsehud. Ren gåsehud og taknemlighed. Min stemme begynder at knække, fordi jeg er rørt over, at så mange støtter op. Jeg tror, jeg har ramt en følelse, som fylder for mange, siger initativtageren.

Håbet er, at de mange traktorer og demonstranter i bybilledet kan råbe politikerne op.

- Jeg håber da, at politikerne får øjnene op for, at vi er nogle stykker, som ikke er enige i den måde, de forvalter den magt, de sidder med, siger hun.

Sådan så det ud, da omkring 200 traktorer kørte igennem Aalborgs gader.

To demonstrationer for éns pris

Landmændene havde slået sig sammen med foreningen Nordjylland for Frihed, som også demonstrerede i Aalborg i dag. De kæmpede mod det forslag, der er kommet til en ny epidemilov.  

- Der er nogle ting deri, der gør at regeringen kan tvinge deres befolkning til at blive vaccineret, de kan internere dem i lejre i værste fald. Det kan de gøre, ikke bare for enkelte personer, men for hele befolkningsgrupper, siger Thor Strellner Martens. Han er jurastuderende og talsperson for Nordjylland for Frihed.

quote Vi håber på, at Folketingets medlemmer sørger for at holde regeringen i kort snor

Thor Strellner Martens, talsperson, Nordjylland for Frihed

Demonstranterne gik bag kortegen af traktorer, mens de slog på pander og gryder for at gøre opmærksom på deres formål:

- Jeg er her i dag, fordi jeg er sikker på, at der bliver begået en kriminalitet mod os i Danmark og mod menneskeheden, siger Lea Vangstrup, som deltog i dagens demonstration.

En anden, der deltog, er Cliff Lind:

- Det er ikke mennesker, der vil os det godt. Man skriver ikke en lov, der fratager os vores friheder, siger han.

Dagens demonstration er blot en af mange

Et par hundrede deltog i dagens demonstration, der var godkendt af politiet. Og målet med demonstrationen var klart for Thor Strellner Martens.

- Vi håber først og fremmest på at gøre opmærksom på det. Og for det andet håber vi rigtig meget på, at Folketingets medlemmer sørger for at holde regeringen i kort snor for så vidt angår denne lov.

Foreningen Nordjylland for Frihed har de seneste fem uger afholdt flere demonstrationer, men lørdagens var den hidtil største.

- Vi havde ikke regnet med, at der ville komme så mange demonstranter i dag. Det vokser gradvist, hver gang vi afholder noget, siger talspersonen. 

Men er det forsvarligt at samle så mange mennesker, når nu der er et forsamlingsforbud?

- Ja, jeg synes, det er rigeligt forsvarligt, afslutter han.

Omkring 200 personer var mødt op for at deltage i dagens anden protest mod regeringens nuværende håndtering af coronasituationen.