Foto: Aalborg Kommune

Flytning af statue afslørede 25 år gammel hilsen fra murermester

Der gemte sig en skjult hilsen i soklen på rytterstatuen af Christian IX. Nu har den set dagens lys for første gang i 25 år.

Rytterstatuen af kong Christian IX har midlertidigt forladt sin faste plads på John F. Kennedys Plads i Aalborg. Pladsen skal omdannes, så der bliver plads til den kommende Plusbus, der skal fragte aalborgenserne hurtigt på tværs af byen.

Statuens midlertidige hjem er et depot, og da den flyttede ind der, fandt Aalborg Kommunes folk en skjult hilsen fra sidste gang statuen blev flyttet - i 1995.

- Det var dengang, vi skulle ombygge John F. Kennedys plads sidst, fortæller Henning Sørensen fra Aalborg Kommunes Entreprenørenhed.

Dengang stod statuen cirka der hvor der i dag er en elevator ned til viadukten under Prinsensgade, der fører over til banegården.

Hilsen fra Per og Erik

Og da statuen dengang blev flyttet, fik murermester Per Stender der stod for arbejdet sammen med snedker/tømrer Erik Dahl den idé, at efterlade en skjult besked til eftertiden:

"Rytterstatuen af Chr. 9. genopført på stedet her marts 1995 af murermester Per Stender, Østergade 32A, 9400 Nørresundby og snedker/tømrermester Erik Dahl Lu-neborgvej 74, 9382 Tylstrup."

Sådan lyder beskeden, der var lagt ind i statuens sokkel i en tobaksæske sammen med en graveret plade som det ses på billedet herunder.

  Foto: Aalborg Kommune

Vil lægge ny besked

Henning Sørensen fra Aalborg Kommunes Entreprenørenhed, der har haft ansvaret for at flytte statuen synes det er sjovt at være med til at finde historiske hilsner i forbindelse med gamle byggeopgaver - og er klar til at føre traditionen videre.

- Selvfølgelig skal vi også lave en hilsen, der måske i fremtiden vil blive fundet på ny, siger han.

Det bliver dog først i slutningen af 2021, når arbejdet med at omdanne John F. Kennedys plads er fuldbragt. Og til den tid bliver det Erik Bjerregaard fra Nørresundby-firmaet Bjerregaard og Vigel Pedersen, der skal lave en ny hilsen - og sørge for at den gamle også bliver en del af soklen igen.

Kiggede ned på sit gamle hjem

Rytterstatuen af Christian IX blev opført i 1910 - fire år efter regentens død.

Dengang blev statuen placeret på Østerågade/Nytorv i Aalborg, men 16 år senere - i november 1926 - blev statuen af Dronning Margrethes tipoldefar flyttet op på det, der skulle blive til John F. Kennedys Plads.  

For der var slet ikke nogen plads dengang. Der var en grøn oase som pludselig blev hjemsted for den flotte statue. I 1964 kom pladsen så, da den amerikanske præsident John F. Kennedy var blevet skudt og dræbt året forinden, omdøbt til hans minde - og i 1995 blev pladsen altså bygget om senest.

- Så flyttede vi statuen over, så den kunne kigge ned ad Boulevarden - ned til hvor den blev opført oprindeligt, fortæller Henning Sørensen.

  Foto: H. Tønnies / Aalborg Stadsarkiv