Seneste nyt:

Først var den døende, så var den væk: Nu er spækhuggeren fundet i live

Efter at have brugt mere end en måned i limfjorden var spækhuggeren onsdag morgen forsvundet. Men omkring middag lykkedes det at spotte den ud for Nordjyllandsværket.

- Det er fuldstændig vanvittigt, det her.

Sådan lyder det fra vildtkonsulent Ivar Høst, der onsdag middag lykkedes med at spotte den kortvarigt forsvundne spækhugger.

- Det er som at finde en nål i en høstak. Lige pludselig er spækhuggeren der i vandet foran mig. Den puster og stønner, og den svømmer, og finnen har rejst sig sådan ¾ op, så det er fuldstændig sindssygt. Den svømmer faktisk i det område i et stykke tid og jeg kan følgen den. Den cirkler rundt. Den svømmede og var levende. Det er helt vildt, fortæller Ivar Høst. 

Hør ham fortælle om spækhuggerens seneste aktivitet her:

Onsdag morgen var hvalen væk

Imod alle odds er det lykkedes spækhuggeren at holde sig i live i over en måned, hvor den ifølge Ivar Høst umuligt har kunnet skaffe føde. 

- Det skulle ikke kunne lade sig gøre. 4 uger uden at få mad. 4 uger på begrænset væske, hvor den har tæret på kroppens ressourcer. Jeg troede virkelig at den var død, og så svømmer den rundt og synes, at det er fedt det her. Nu håber jeg, at det holder ved og den får spist nogle fisk og svømmer langt omkring, siger Ivar Høst.

Det vides endnu ikke, om hvalen har kræfter nok til at svømme ud og finde føde. Ivar Høst skal bruge de næste par timer på at undersøge hvalens tilstand.

Spækhuggeren, der længe har fanget nordjydernes opmærksomhed, var ellers forsvundet i morges.

Den har de sidste par uger ligget det samme sted i Limfjorden ud for Sundsholmen, men onsdag morgen var det ikke muligt at se hvalen fra kysten. 

- Min antagelse var, at den var død. Jeg tænkte, at det her kan ikke passe. Det var min første reaktion. Den ser faktisk livskraftig ud. Den svømmer på 10 meter dybt vand, og den ser ud til at klare sig. Den så fin ud og var neddykket i længere tid af gangen, og den svømmede og klaskede med halen. Den udstrålede en livskraft. Det gjorde den, hvor mærkeligt det end lyder. Det er helt sindssygt, siger Ivar Høst.

Spækhuggeren har i flere uger ligget med åndehullet over vandoverfladen. Men onsdag morgen var hvalen forsvundet.
Spækhuggeren har i flere uger ligget med åndehullet over vandoverfladen. Men onsdag morgen var hvalen forsvundet.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Men i morges blev han kontaktet af en, der påstod at have set spækhuggeren svømme videre.

-  Da jeg åbnede min mail, var der en som havde skrevet, at den havde jagtet rundt i 1 til 1,5 time og svømmet mod øst, siger Ivar Høst. 

Hvordan spækhuggeren er kommet fri ligger ikke klar endnu.